Izvor: Radio Dunav, 10.Mar.2021, 13:35

КРЕИРАН ПОРТАЛ ЗА ПРИКАЗ МАПА ПОКРИВЕНОСТИ МОБИЛНИХ МРЕЖА

У циљу пружања информације свим заинтересованим корисницима о мапама покривања мобилних мрежа у Србији, Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) је креирала интерактивни WEB портал.
Корисницима је омогућено да за одређену временску >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << одредницу добију приказ мапе покривања за целу територију Србије, по технологији/оператору и на тај начин провере покривеност, односно ниво сигнала мобилних мрежа на локацијама широм земље. На интерактивном WEB порталу налази се и извештај о упоредном приказу процената покривености територије/становништва по технологијама и преглед бежичне приступне мреже са подацима о активним базним станицама, рипитерима и WiFi, за сва три оператора.
Објективно поређење, као и конзистентан приказ свих релевантних података (исти услови за све мобилне операторе), помажу корисницима при доношењу одлуке о избору оператора, уколико је одлука заснована на предикцији расположивости покривања на одређеном подручју или изабраној локацији.
То представља погодност, како за операторе, тако и за кориснике, у смислу подстицаја здраве конкуренције, унапређења квалитета постојећих мобилних услуга за крајње кориснике, као и праћења развоја мобилних комуникационих мрежа.
Имајући у виду да су мапе покривања засноване на предикцији, не може се гарантовати тачност свих резултата. Осим тога, квалитет сигнала може бити додатно деградиран утицајем средине кроз коју се сигнал простире, различитих објеката у непосредном окружењу, тренутног саобраћаја, односно оптерећења (загушења) у мобилној мрежи итд. Треба напоменути да се ради искључиво о предикцији сигнала ван затворених простора (outdoor покривање). Узевши све ово у обзир, може се рeћи да прорачун даје добру процену нивоа сигнала а за тачне резултате, неопходно је извршити мерења на конкретној локацији.
Мапе покривања мобилних мрежа настале су коришћењем података које достављају мобилни оператори. РАТЕЛ периодично добија од сваког оператора тачнo одређене скупове података o мрежној архитектури. Након тога се алат за планирање радио мреже користи за обраду података и генерисање предикције покривања, користећи РАТЕЛ-ов оптимизовани предикциони модел у тандему са дигиталним моделом терена (DTM) и подацима о типу земљишта (clutter).
РАТЕЛ ће редовно (квартално) ажурирати мапе, како би се рефлектовале промене у покривању настале услед проширења мобилних мрежа оператора.
Приступ порталу омогућен је кликом на банер који се налази на основној страни РАТЕЛ-овог сајта, односно кликом на линк.
The post КРЕИРАН ПОРТАЛ ЗА ПРИКАЗ МАПА ПОКРИВЕНОСТИ МОБИЛНИХ МРЕЖА appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.