Izvor: Radio Dunav, 01.Nov.2020, 11:32

ЕПИДЕМИОЛОГ СА СТЕНФОРДА- РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ УНИШТАВАЈУ ЖИВОТЕ, ЕКОНОМИЈУ И ДРУШТВО У ЦЕЛИНИ

Рестриктивне мере против вируса корона уништавају животе људи, економију, цивилизацију и друштво у целости, упозорава грчки епидемиолог Џон Јоанидис у свом истраживању.
Јоанидис, који је угледни епидемиолог с Универзитета Стенфорд, у истраживању се осврће на смртност >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << од последица Kовида-19, али и последица уведених мера којима настоји да се сузбије пандемија.
Kако наводи, неки од смртних случајева дешавају се акутно услед предузетих мера. Kао пример он наводи чињеницу да људи који доживе срчани удар у неким земљама не добијају болничку негу.
Он истиче да постоје јаки докази о утицају незапослености становништва, финансијских криза, депресије и социјалне изолације на повећање смртности људи. Јоанидис сматра да ће бити већа смртност од последица предузетих мера против корона вируса, него од саме инфекције Kовид-19.
„На пример, очекује се да ће само прекиди програма превенције туберкулозе проузроковати 1,4 милиона додатних смртних случајева у наредних пет година, а број умрлих од глади може бити запањујући. Међутим, све је још неизвесно. Повећање броја смртних случајева ће вероватно зависити од наше способности да решимо настале проблеме у друштву и избегнемо нове блокаде“, сматра Јоанидис.
Грчки епидемиолог истиче да људи морају да науче да живе с корона вирусом и да се воде ефикаснијим и прецизним мерама које су кључне за избегавање катастрофе по човечанство.
„И Ковид-19 и мере одговора на пандемију, посебно ако су преагресивне, могу пореметити живот, економију, цивилизацију и друштво у целини. Kатастрофални утицај на ментално здравље људи током пандемије већ је добро документован„, наводи овај епидемиолог.
„Kатастрофални социјални слом и хаотични догађаји попут нереда, ратова и револуција имају непредвидиву динамику, али ако се догоде, могу бити поражавајући. Многе мере предузете ради сузбијања пандемије могу озбиљно дестабилизовати друштво, довести стотине милиона људи на руб глади, утицати на озбиљан раст незапослености, што може резултирати поновним растом других заразних болести попут туберкулозе и дечјих болести“, упозорио је он.
The post ЕПИДЕМИОЛОГ СА СТЕНФОРДА- РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ УНИШТАВАЈУ ЖИВОТЕ, ЕКОНОМИЈУ И ДРУШТВО У ЦЕЛИНИ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.