АПАТИНСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ СЕ ВРАТИЛИ СА СТРУЧНОГ ПУТОВАЊА У СЕГЕДИНУ

Izvor: Radio Dunav, 09.Nov.2023, 10:38

АПАТИНСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ СЕ ВРАТИЛИ СА СТРУЧНОГ ПУТОВАЊА У СЕГЕДИНУ

Ученици другог разреда апатинске Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“ смер архитектонски техничар, са својим одељенским старешином Жељком Косановић Грујић и директором ове школе Миланом Дражићем посетили су у циљу стручног оспособљавања Сегедин.
Ова једнодневна >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << стручна посета Сегедину у организацији Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина, како Радио „Дунав“ сазнаје од наставника стручних предмета у Гимназији и стручној школи „Никола Тесла“ Апатин Жељке Косановић Грујић, део је пројекта под називом “Контекстуализација културног наслеђа кроз рад са младима“.
Посету су водили водич туристичке агенције „Halo Travel“ и стручњаци Завода на челу са др. Славицом Вујовић – архитектом конзерватором.
Косановић Грујић је истакла да је акценат ове посете био на обиласку и упознавању са сецесијским објекатима у Сегедину и њиховим ауторима, међу којима је и апатински архитекта Ференц Рајхл. Објекти које су учесници обишли су; Гроф палата, Кућа Мориц, Рајхлова палата, Рек палата, Водоторањ, Српска Православна црква Светог Николе и други.
У склопу овог пројекта, планирано је низ предавања, радионица, закључно са израдом брошура о изабраним културним добрима, које ће осмислити млади за њихове вршњаке и за децу. Током овог пројекта млади ће бити у прилици да се упуте у теме: пројектовања изабраних споменика, намена, личности аутора (са акцентом на Ференца Рајхла), карактеристика архитектонског стила сецесије, наручилаца, живота ових здања, знаменитих личности, догађаја, али ће имати прилику да сазнају нешто више и о предузетим радовима на конзервацији и рестаурацији, примењеним методама и слично.
Ови пројекти и активности ће бити интегрисани у наставу и наставне активности , а учешће ученика и наставника стручних предмета, као и школе, у оваквим пројектима су од великог значаја и подижу квалитет наставе и активности учесника на виши ниво, сазнајемо у апатинској Гимназији и стручној школи „Никола Тесла“ Апатин.
The post АПАТИНСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ СЕ ВРАТИЛИ СА СТРУЧНОГ ПУТОВАЊА У СЕГЕДИНУ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.