Izvor: Radio Dunav, 22.Avg.2020, 11:20

УГЉЕША БРКЉАЧ: ПОСТОЈЕ ПРЕДРАСУДЕ ПРЕМА СЛЕПИМ ЉУДИМА

У шестој емисији циклуса „Са културом је боље“, гост је Угљеша Бркљац, пијаниста, асистент на Академији уметности у Новом Саду, а и поред тога што је слеп од рођења, налази се и пред докторским студијама. Емисија се на таласима Дунав радија емитује суботом од 11 часова, а реприза >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << је недељом од 17 часова.
Угљеша Бркљач је био гост у шестој емисији из циклуса „Са културом је боље“. Питали смо га, пошто је слеп од рођења, како изгледа живот једног слепог човека.
-Изгледа као живот сваког другог човека, али још увек постоје бројне предрасуде. Оне иду из крајности у крајност. Наиме, постоје они који слепе људе сматрају мање вредним, а има и оних који кад слеп човек учини сасвим обичну ствар претерују са хваљењем – објашњава наш гост.
Било је речи и о Брајевом писму које је Угљешу водило кроз живот и којим је утолио своју огромну жеђ за сазнањем.
-На Брајевом писму сам завршио редовну основну школу, основну музичку, затим средњу музичку па и академију – мастер. Сад сам пред докторским студијама. Када је реч о Брајевом писму морам рећи да нема деовољно књига преведених на ово писмо, а посебан проблем су ноте. У нашој земљи их врло мало има, тако да се слепи музичари сналазе у иностранству где је ситуација боља прича наш гост.
Угљеши је, као и свима, корона вирус уништио многе планове, а план му је да почне са докторским студијама и да нормално ради на свом факултету.
Угљеша је врло скроман, млад човек, али смо успели да извучемо и мало речи о његовим клавирским концертима у земљи и иностранству који су изазвали доста одушевљења. Рекао је да би о недостатку нота за слепе могао још дуго да прича, али и да се нада бољим решењима у земљи.
The post УГЉЕША БРКЉАЧ: ПОСТОЈЕ ПРЕДРАСУДЕ ПРЕМА СЛЕПИМ ЉУДИМА appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.