НЕВЕРОВАТНО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ  У АПАТИНУ

Izvor: Radio Dunav, 13.Okt.2023, 13:27

НЕВЕРОВАТНО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У АПАТИНУ

Србија је богатија за још један археолошки бисер показују најновија археолошка истраживања на територији општине Апатин које стручњаци пореде са налазима из Ђердапске клисуре и “Лепенског Вира”
На локалитету “Магарећи млин,” удаљеном 4,5 километара од Апатина, археолози >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << су пронашли људске остатке који потичу из времена мезолита, што значи да су стари чак 8000 година, тј. датирају пре нове ере. Ова открића су остварена захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије и општине Апатин. Најновије откриће српске археологије јавности су представили директор Градског музеја Сомбор Давид Фирањ, чланови археолошког тима Анђелка Путица, Кристина Пенезић и Викторија Узелац и дипломирани етнолог и антрополог Ивана Срдић.
Ово археолошко налазиште није непознато, али су се истраживања овде зауставила деценијама уназад. Међутим, прошле године, Градски музеј из Сомбора покренуо је теренску кампању, геомагнетна истраживања, снимања и сондирања с циљем да дефинише границе ранијих ископавања. Резултати су премашили очекивања, откривајући да је локалитет знатно већи и богатији него што се раније претпостављало, обухватајући чак 10 хектара.
Уз подршку Министарства и општине Апатин, археолози су у јуну почели ископавања, која су довела до открића различитих структура и објеката из бронзаног доба. Такође, пронађен је објекат из периода раног неолита, што говори о континуитету живота на овом месту током више хиљада година.
Локалитет је добио име “Магарећи млин” захваљујући Владимиру Лековићу, археологу који је први започео ископавања током осамдесетих година. Назив потиче од приче о житним млиновима који су некада покретали магарци на овој локацији током 18. и 19. века, у близини Циган хата.
Пронађени предмети, укључујући фрагменте керамике, металне предмете и људске остатке, датирају из различитих периода, пружајући увид у богату прошлост овог подручја. Ово је једно од ретких места у Србији где су пронађени људски остаци из мезолита, чинећи “Магарећи Млин” једним од најзначајнијих археолошких локалитета у земљи.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA The post НЕВЕРОВАТНО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У АПАТИНУ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.