ВЕЧЕРАС СЕ ЗАТВАРА ФЕСТИВАЛ КРАТКЕ ФОРМЕ „ПОТПИС“

Izvor: Radio Dunav, 29.Sep.2023, 10:22

ВЕЧЕРАС СЕ ЗАТВАРА ФЕСТИВАЛ КРАТКЕ ФОРМЕ „ПОТПИС“

Јуче је у Великој сали Културног центра Апатин, одржан концерт Милана и Вида Вашалића у оквиру другог дана фестивала кратке форме „Потпис“. Овај музички двојац изводи традиционалну музику са елементима модерних жанрова, а Апатинци су имали прилику да уживају у одличном наступу, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << пуних сат времена. На сцени апатинског позоришта Милан и Вид, савршено „уиграни“ изводили су музичке нумере, од крајишке традиционалне музике до рока. Како је Милан за Дунав радио рекао да су он и Вид пре самог наступа разговарали шта би требало да буде презентовано публици, а да им буде пријемчиво и интересантно
-Одлучили смо да наступ буде пре свега едукативан и интерактиван, јер публика је та због које смо ми овде, а и они су овде због нашег наступа. Наш наступ биће мало пропутовање кроз Балкан, кроз крајеве у којима је био насељен српски живаљ. Апатинској публици представићемо се овога пута извођењем кола, инструменталне мелодије и песме са југа Србије, Косова и Метохије, Централне Србије, Поморавља, Војводине, Славоније, Барање, Лике… Представићемо музичке инструменте који су раритети и који припадају културној баштини нашег народа.
Милан за себе каже да је инструменталиста заљубљен у оно шта ради.
-Ако могу тако да кажем ја сам прототип инструменталне музике, а Вид је мало савршенији модел.
Старији Вашалић радо истиче да је одрастао за баком и дедом који су га и увели у свет традиционалне музике.
-Ја као инструменталиста нисам започео као традиционалац , мој отац и мајка су били деца хипи генерације, они су преферирали рок музику, истражујући неку своју музику, нашао сам неке фотографије оца и мајке, тата на њима свира гитару. И ја сам почео као рок извођач, деда је био свирач на диплама, тамбури… Међутим, испоставило да се да тај неки мој упад, јер ја у традиционалну музику нисам ушао полако, упао сам стрмоглаво и тај неки рок израз и блуз израз су веома сродни и слични један другом у изражавању те неке искрености и тако се спонтано помешало једно са другим.
Колико је апатинска публика била задовољна извођењем Милана и Вида говори чињеница да их је громогласним дугим аплаузом извела на бис, чак се у једном моменту могао стећи утисак да је ово био аплауз који никада неће престати, где су они радо извели још једну музичку нумеру и додатно одушевили Апатинце.
Тродневни Фестивал кратке форме „Потпис“ данас завршава отварањем међународне изложбе „Екс Либрис“ у апатинској Галерији „Меандер“ са почетком у 18.30, одмах након тога у оквиру овог фестивала, у 19 сати у Великој сали Културног центра Апатин, биће изведена представа Ђорђа Коцића под називом „Ах жене“. Улаз на догађаје је бесплатан.
The post ВЕЧЕРАС СЕ ЗАТВАРА ФЕСТИВАЛ КРАТКЕ ФОРМЕ „ПОТПИС“ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.