ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ОБНОВИ ТОРЊА ЦРКВЕ „СРЦЕ ИСУСОВО“ – ПОСТАВЉЕНА НОВА КУПОЛА (ФОТО)

Izvor: Radio Dunav, 23.Jul.2020, 20:50

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ОБНОВИ ТОРЊА ЦРКВЕ „СРЦЕ ИСУСОВО“ – ПОСТАВЉЕНА НОВА КУПОЛА (ФОТО)

Прошло је скоро десет година од када је у олујном невремену након удара грома, у пожару страдао један од два торња цркве „Срце Исусово“ у Апатину. Нова купола је направљена у апатинском Бродоградилишту и данас је монтирана. Према речима апатинског жупника и наддекана подунавског, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << Јакоба Пфајфера, средства за обнову су обезбеђена из донација.
-Захваљујући пре свега донацијама хуманитарне организације „Реновабис“ из Немачке и Удружењу Апатинаца у Немачкој, али и донацијама верника из Апатина, прикупили смо 26.000 евра колико је коштала комплетна инвестиција. Монтирањем „лимене капе“ на десном торњу, ова црква ће поново добити право лице. Желим да се захвалим свима који су дали новац, господину Куриџи који је водио посао, али и радницима Бродоградилишта, рекао је Пфајфер.
Председник Удружења Немаца „Адам Беренц“ из Апатина, Борис Машић је напоменуо да је требало много времена да се прикупе средства за обнову овог објекта.
-Након пожара који је захватио цркву „Срце Исусово“ 2011. године, дочекали смо тај тренутак када наша силуета града више неће бити окрњена изгорелим торњем. На задовољство свих Апатинаца, један културни споменик поново добија репрезентативан изглед. Ја могу само да изразим велику захвалност свима, а посебно подунавским Немцима из Немачке који су прикупили средства за обнову цркве, поручио је Машић.
Приликом монтаже куполе употребљено је иновативно решење, па су за подизање лименог крова коришћење ауто-дизалице, чиме је избегнуто монтирање скеле око цркве, што је убрзало и поједноставило читав процес. Пројектант нове куполе је дипломирани грађевински инжењер из Апатина Ђорђо Куриџа, власник фирме „АБ пројект инжењеринг“ која је и извођач радова.
-Конструкција је метална са лименим покривачем, а гледали смо да торањ буде идентичан као онај који је изгорео. Висина куполе је 11 метара и тешка је око две тоне, рекао је Куриџа.
The post ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ОБНОВИ ТОРЊА ЦРКВЕ „СРЦЕ ИСУСОВО“ – ПОСТАВЉЕНА НОВА КУПОЛА (ФОТО) appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.