Izvor: Radio Dunav, 29.Avg.2023, 08:37

РАЗОТКРИВАЊЕ АПАТИНА: АЛАСКЕ ХИДРО – МЕТЕОРОЛОШКЕ ПРОГНОЗЕ

На основу промене неких детаља у природи, у којој су се због бављења рибарском делатношћу свакодневно налазили и које су због тога могли константно да прате, апатински рибари су доносили прогнозе о будућим хидролошким и метеоролошким приликама. Таква, предвиђања, вероватно >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << позитивно потврђена у пракси, преношена су путем традиције, са старијих на млађе генерације рибара, као један од важних сегмената вековног рибарског искуства, неопходног за успешно бављење овом делатношћу.
Прогнозе о непосредним временским приликама формиране су на основу оних елемената са којима су рибари били у свакодневном и непосредном контакту, а то су првенствено рибе и птице.
Ако се шаран избацује изнад површине воде, то је сигуран преџнак за долазак лошег, кишовитог времена. Уколико се избацује и друга риба изнад површине воде, временске прилике у наступајућем периоду ће бити повољне за рибаре, тј. време ће бити лепо. На основу гласања птице, коју су поједини апатински рибари звали именом «дивље пиле», предвиђано је лоше време. Висок водостај реке Дунав, као и дужина његовог трајања, имају пресудан утицај на успешан процес рибље репродукције, а самим тим и на резултате рибарске делатности. Када се ове чињенице имају у виду, разумљива су настојања рибара да у одређеној мери предвиде промене које су од пресудног значаја на њихову егзистенцију. Прогнозе о непосредном порасту нивоа воде, тј. оном који ће уследити кроз неколико дана, апатински рибари су доносили на основу понашања појединих врста риба и животиња, као и по врсти рибе која почиње, интензивније да се лови.
Уколико шаран искаче из воде узводно, и по неколико пута, надолазак воде се у року од неколико дана са сигурношћу могао очекивати. Кликтање орлова у висини, у пролећном периоду, такође се узимао као наговештај промене нивоа Дунава, тј. да ће вода почети да расте, Висок водостај се могао са извешношћу очекивати и уколико су рибари у своје мреже хватати рудле (врсте рибе – манић) Ако риба искаче из воде, то је сигуран предзнак за скори пораст нивоа реке Апатински рибар Марин Пејак је прогнозирао надолазак воде по учесталијем хватању јегуље Поред рибарских прогноза, које су се односиле на непосредни надолазак воде, рибари су користили запажања о понашању одређених врста птица из непосредне околине Дунава за прављење дугорочних хидролошких прогноза. Тако је понашање дивље патке довођено у везу са нивоом реке у будућности и важило као непогрешив оријентир.
Уколико је дивља патка градила своје гнездо на вишем терену, на пању, то је гарантовало висок водостај у пролећном периоду, док је градња на ниском терену, на обали, тумачена ниским водостајем. Аутор: Томислав Шимуновић
The post РАЗОТКРИВАЊЕ АПАТИНА: АЛАСКЕ ХИДРО – МЕТЕОРОЛОШКЕ ПРОГНОЗЕ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.