Izvor: Radio Dunav, 09.Jun.2020, 13:04

ОДРЖАНА ПРВА РАДИОНИЦА „ОСНАЖЕЊЕ КА ЗАПОСЛЕЊУ“

ОДРЖАНА ПРВА  РАДИОНИЦА „ОСНАЖЕЊЕ КА ЗАПОСЛЕЊУ“

ЦИЉ ПРОЈЕКТА ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ РОМСКИХ ЖЕНА
Данас је у Апатину одржана уводна радионица пројекта „Оснажење ка запослењу – Подршка Ромкињама у општини Апатин за лакши приступ тржишту рада“. Циљ пројекта је повећање броја запослених ромских жена у општини >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << Апатин. Пројекат финансира Европска унија кроз програм ИПА 2016, а његова вредност је 60.000 евра. 
– Пројекат ће много допринети женама у Ромском насељу. Општина је препознала потребу према старијим особама у Ромском насељу, али и подизање нивоа самопоуздања и способности младих жена Ромкиња у активном тражењу посла, рекла је Данијела Игњац, координатор Канцеларије за ромска питања у општини Апатин.
Општина Апатин, као главни апликант и Удружење грађана „Бреза“ као коапликант  реализоваће овај пројекат у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који спроводи Стална конференција градова и општина а финансира Европска унија. 
– Пројекат је актуелан већ шест месеци када је рађена логистика и вршена детаљна припрема за реализацију. Пројекат има кокретне едукације намењене повећању способности запошљавања ромских жена, али и ће бити и финално реализован тако што ће одређени број жена бити обучен за посао геронтодомаћице. Циљ ове обуке је да се у Ромском насељу оформи служба „Помоћи у кући“ намењена ромском становништву.  Сматрамо да овај пројекат може да реши проблем незапослености младих ромских жена у општини Апатин, рекао је Душко Бурсаћ испред Удружења грађана „Бреза“.
– Драго ми је што почињемо реализацију пројекта који има за циљ оснаживање ромске популације, поготово жена Ромкиња. Знамо да је на територији општине Апатин ромска популација у најбржем порасту, али и да по нивоу образовања често остају само на основној школи, као и да имамо проблематику раног заснивања породице. Желимо да као општина, у наредном периоду, допринесемо активном укључењу становника ромске популације у све друштвене токове. Идеја је да решимо два проблема, пре свега запошљавање младих Ромкиња и решавање потребе за геронтослужбом у Ромском насељу. Желимо и да током овог пројекта мотивишемо становнике Ромском насеља да нам дају и друге идеје којима би се решили постојећи проблеми, рекла је Дубравка Кораћ, заменица председника општине Апатин. 
Обука и психосоцијална подршка биће организована за 30 жена, уз учешће успешних и пословних Ромкиња као подршка јачању самопоуздања кроз женске сесије. Из ове групе жена њих десет ће бити обучено за обављање послова геронтодомаћице. 
На уводној радионици су учествовали менаџер пројекта Татјана Петровић,  Душко Бурсаћ, Ника Петровић и Дубравка Кораћ испред општине Апатин и Данијела Игњац. Пројектни чим су чинили Слађана Касаповић Рајић, Данијела Ђукић, Марија Иванишевић и Марија Срдић. Радионици су присуствовали и Александра Шћекић испред Националне службе за запошљавање, Милка Баста испред Центра за Социјални рад и Никола Добријевић испред „Цекоса“.
– Рок за реализацију је девет месеци, а у наредна три ће се одржавати радионице. Оне ће бити не само као колективне већ и кроз индивидуални рад са корисницима како би оне стекле потребно самопоуздање и временом заиста постале активни потражиоци посла. Налажењем посла би и економски ојачале своје породице. Током извођења радионица и обука, наредна три месеца, пажња ће бити усмерена на групни, али и на индивидуални рад, рекла је Татјана Петровић, менаџер пројекта.


The post ОДРЖАНА ПРВА РАДИОНИЦА „ОСНАЖЕЊЕ КА ЗАПОСЛЕЊУ“ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.