Izvor: Radio Dunav, 31.Mar.2020, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

СВЕ О ЧЕТИРИ ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ ЗА ОПОРАВАК ПРИВРЕДЕ

Економски пакет мера вредан је 5,1 милијарду евра, односно 608,3 милијарде динара. То, како је на представљању пакета подршке привреди и грађанима, рекао министар финансија Синиша Мали, представља половину нашег годишњег буџета, односно 11 одсто БДП Србије.
-Први сет мера >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << односи се на пореске олакшице, односно одлагање плаћања доспелих пореских обавеза, уз каснију отплату на рате.
Пакет економских мера државе за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса Kовид-19 и подршку привреди Србије подразумева укупно девет мера, са процењеним ефектом у висини од 608,3 милијарде динара, рекао је министар финансија Синиша Мали на данашњој конференцији.
Први сет мера претпоставља у највећем делу одлагање плаћања доспелих пореских обавеза, уз каснију отплату на рате, најраније од почетка 2021. године. Реч је о одлагању плаћања пореза и доприноса за најмање три месеса, одлагању плаћања аконтације пореза на добит за други квартал и ослобађање плаћања пореза на добит за донације.
Укупна вредност ових мера је 160 милијарди динара.
„Одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе за приватни сектор, током трајања ванредног стања има за циљ повећање ликвидности свих привредних субјеката у привредном сектору који исплаћују зараде запосленима. Такође, ова мера се односи на одлагање плаћања пореза на приход од самосталних делатности свих предузетника“, објаснио је министар Мали.
Сви послодавци који се определе да користе ову меру могу да користе одлагање плаћања трошкова пореза и доприноса на зараде до почетка 2021. године, а након тога се оставља могућност даљег одлагања плаћања ових трошкова најдуже до 24 месеца без обавезе плаћања камате, на захтев пореског обвезника.
„Одлагање плаћања аконтација пореза на добит у другом кварталу такође има за циљ повећање ликвидности пореских обвезника, а основни услови за примену ове мере су идентични за све обвезнике пореза на добит без обзира на њихову економску снагу“, рекао је министар.
Ослобађање давалаца донација од обавезе плаћања ПДВ-а значи да ће донатори који своје производе, односно производе чијим прометом се баве, донирају установама које су непосредно укључене у активности које имају за циљ спречавање ширења и лечење грађана од болести Kовид-19, бити ослобођени ПДВ-а.
„Сматрамо да је прописивање ове мере потпуно примерено околностима, као и да услове за примену ове мере треба прописати на начин који ће онемогућити било какве злоупотребе“, закључено је.
-Други сет мера подразумева директна давања предузећима, кроз исплату три минималне зараде.
Реч је о исплати помоћи у висини минималне зараде за предузетнике, микро, мала и средња предузећа у приватном сектору, односно субвенције 50 одсто минималне зараде великим предузећима, чији запослени су послати на принудни одмор, због смањеног обима пословања или потпуне обуставе рада.
Фото: РАС Србија
„Свим предузетницима, паушалцима, малим предузећима, држава ће уплатити три минималне зараде за сваког запосленог. Дакле, тим предузећима ће држава дати нешто више од 90.000 динара директно на рачун, око 750 евра. Влада предлаже да буде уплаћено и 50 одсто зараде онима који су добили решење о прекиду рада у великим компанијама“, рекао је Мали.
Kод овог сета мера је направљена разлика у начину примене по основу економске снаге обвезника. Наиме, пошло се од претпоставке да су привредни субјекти који су разврстани као велика привредна друштва имају значајно већу економску снагу у односу на предузетнике, микро, мала и средња правна лица.
Kако се наводи, предложеним мерама послодавци се у довољној мери стимулишу да одрже постојећи ниво запослености, док се у случају предузетника, малих, микро и средњих правних лица, већим обимом права додатно јача ликвидност у циљу одржавања пословања, односно одустајања од покретања поступака престанка обављања пословања.
Kако до новца?
Мали је објаснио да ће наредних дана бити донет правни оквир решавања ових питања, али да компаније могу очекивати да им држава половином маја уплати прву трећину средстава, затим после месец дана још једну, па последњу.
„Ићи ће у деловима како неко не би узео паре и отпустио раднике“, рекао је Синиша Мали и појаснио да ће средства бити пребачена на посебан рачун предузећа, која ће затим новац распоредити запосленима.
-Трећи сет мера је усмерен на очување ликвидности привредних субјеката у условима економске кризе очекиване током и по окончању ванредне ситуације.
Програм предвиђа две мере:
-Програм за доделу повољних кредита са један одсто камате, за одржавање ликвидности и обртних средстава за компаније из сегмента предузетника, микро, малих и средњих привредних субјеката, пољопривредних газдинстава и задруга који су регистровани у релевантном регистру преко Фонда за развој Републике Србије.
-Гарантне шеме за подршку привреди у условима „корона- кризе“ за кредите за одржавање ликвидности и обртних средстава за компаније из сегмента предузетника, микро, малих и средњих привредних субјеката, као и пољопривредних газдинстава, коју договарамо са комерцијалним банкама, кредити иза којих стоји држава.
Укупна вредност програма предвиђених овом мером износи 264 милијарде динара, што је око 2,2 милијарде евра.
„Kако ћемо финансирати овај програм – имамо довољно средстава у буџету, нека средства ћемо алоцирати, нека ћемо набавити на иностраном тржишту капитала. У јавном сектору нема смањења плата, нема отпуштања, нема смањивања пензија. Има довољно новца за све исплате. Такође, Влада Србије ће се трудити да поштује максимално све обавезе према привредним субјектима, кроз већ постојеће уговоре“, истакао је Мали.
Мали је објаснио да ће наредних дана бити донет правни оквир решавања ових питања.
Четврти сет мера се односи на уплату директне помоћи у износу од по 100 евра у динарској противвредности свим пунолетним грађанима Србије.
Министар финансија Синиша Мали истакао је данас да држава својим мерама жели да буде солидарна, јединствена, да свима помогне што је могуће више да преброде актуелну кризу и као четврту економску меру навео директну помоћ сваком пунолетном грађанину.
„Око 70 милијарди динара смо одвојили за то и сваком пунолетном грађанину иде по 100 евра“, рекао је Мали.
Он је истакао да је то велики знак подршке и жеље да се унесе једна доза оптимизма.
„Ово је мера подршке јер желимо да унесемо једну дозу оптимизма, да покажемо колико је Србија јака, да свако добије по око 12.000 динара. То је добро за повећање потрошње, ликвидности, али и начин на који, као држава желимо да подржимо све грађане да заједно прођемо кроз све ово“, рекао је Мали.
На питање како ће бити спроведена уплата, Мали је рекао да ће новац бити уплаћен на рачун сваког пунолетног грађанина Србије.
Мали је, на конференцији за штампу, упитан да ли је једнократна помоћ од 100 евра могла праведније да се расподели, а не линеарно, казао да је жеља државе да сваки пунолетни грађанин осети снагу државе, дозу оптимизма.
The post СВЕ О ЧЕТИРИ ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ ЗА ОПОРАВАК ПРИВРЕДЕ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.