Izvor: Radio Dunav, 21.Nov.2019, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ДАНАС ЈЕ АРАНЂЕЛОВДАН

Српска православна црква и православни верници данас славе Сабор светог Архангела Михаила, празник установљен у првим вековима хришћаске проповеди.
Празник посвећен архангелу Михаилу, предводнику војске анђела, бестелесних сила добра које су учествовале у стварању >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << света у коме су присутни као бранитељи човечанства од зла и палих анђела, једна је од најчешћих крсних слава православних Срба.
Свети архангел Михаило, присутан не само у хришћанству већ и у свим религијама, обележен је црвеним словом у богослужбеном календару СПЦ.
Овај празник православни Срби славе као Аранђеловдан, а у народу се верује да је свети архангел „живи светац“ па се у неким крајевима на славске обреде не износи жито.
Црква каже да се и на овај празник приноси жито, али не светитељу већ свим упокојеним прецима који су се заветовали Светом архангелу Михаилу. На православним иконама се архангел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, са мачем у једној и кантаром у другој руци.
The post ДАНАС ЈЕ АРАНЂЕЛОВДАН appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.