Izvor: Radio Dunav, 30.Jun.2023, 10:03

ГОСТ АПАТИНСКЕ БИБЛИОТЕКЕ, ИЛИЈА БОРЈАНОВИЋ

У народној библиотеци “Миодраг Борисављевић“ Апатин, 4. јула 2023. године у 11 сати, гостоваће потомак српског добровољца колонисте Илија Борјановић.
„Илија Борјановић, грађевински вештак у пензији, рођен 1939. године, пореклом је из Лике. Отац му је из села Бјелопоља, а мајка >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << из села Грабушића. Основно образовање стекао је у Горњој Рогатици, Пачиру, Суботици и Оџацима. Средње и Више образовање стекао је Новом Саду, Београду и Суботици. Завршио је Школу резервних инжењерских официра и био је командир инжењерског пионирског вода. Много тога је прошао у животу, од логора, сиромаштва до успешног образовања и рада у струци. Илијини родитељи су 1921. године дошли у Бачку. Отац је био солунски добровољац.“
По Илијиним сећањима снимљен је документарни филм, приказан у оквиру изложбе музеја Војводине „Стрма равница-сто година од колонизације Војводине 1921. године“.
Илија Борјановић ће присутне на овом догађају упознати са сведочанствима о страдању српског народа у Лици, а причаће и о животу колониста добровољаца у Војводини, од насељавања, страдања све до депортације у Другом светском рату.
The post ГОСТ АПАТИНСКЕ БИБЛИОТЕКЕ, ИЛИЈА БОРЈАНОВИЋ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.