ВОЛОНТЕРИ У АПАТИНУ ПОСЕЈАЛИ ХЕКТАР ЖИРА ХРАСТА ЛУЖЊАКА

Izvor: Radio Dunav, 17.Nov.2019, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ВОЛОНТЕРИ У АПАТИНУ ПОСЕЈАЛИ ХЕКТАР ЖИРА ХРАСТА ЛУЖЊАКА

У Акцији „Засади дрво“, волонтери и запослени у „Војводинашумама“ данас су сејали жир храста лужњака у расаднику Шумске управе Апатин који се налази у специјалном резервату природе „Горње Подунавље“.
Због продужене вегетације саднице храста још увек нису одбациле >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << лист па је пошумљавање извршено сетвом семена.
Требали смо данас да садимо саднице међутим с обзиром да је нарочито ове године продужена вегетација, определили смо се за сетву семена. Kао што знате са семеном све почиње и завршава, циклус многих врста дрвећа, семе је носилац свих добрих, позитивних и негативних генетских особина. Тако смо и ми шумари бирали семе стабала која су се сама изборила у природи, у суровим условима. То семе обећава висок потенцијал да ће његово потомство исто имати успеха, рекао је на почетку акције Миодраг Перовић, шеф Шумске управе Апатин.
Он се захвалио волонтерима и запосленима који су се одазвали акцији пошумљавања која се према његовим речима, поред Апатина данас спроводи на подручју Суботичке пешчаре и Оџака.
АKЦИЈИ СЕ ОДАЗВАЛО ДЕСЕТ ВОЛОНТЕРА
Одзив је такав какав је, очекивали смо мало више волонтера. Било је у старту пуно амбиција али овде су изгледа дошли најхрабрији, ја вам се још једном захваљујем и поздрављам вас у име Војводинашума, рекао је Перовић.
Од десет волонтера већином Апатинаца, Сомбораца али и оних који су пут Апатина потегли из Новог Сада нашли су се просветни радници, програмери и студенти, сви са једним мотивом и жељом, искрени љубитељи природе који раде из љубави, а не због новца.
Мотив ми је очување животне средине. Одувек сам био планинар, од малих ногу, тата ме је увео у тај спорт и све што је везано за природу ме је привлачило. То је неки највећи мотив, да си у природи и да подстакнеш друге, да помогнеш. Ако си волонтер то значи да нема никакве користи, с тога значи да нема никаквог новца. Битно је учествовати, битно је да имаш љубав према томе, каже за радио Дунав, Милош Гргуров из Сомбора, програмер који живи и ради у Новом Саду и користи сваки слободан тренутак за боравак у природи.
За учешће у акцији пошумљавања пријавила се и учитељица Снежана Панковић из Апатина. Она и њен супруг Ференц учествују у бројним еколошким акцијама.
Обавештење сам видела на интернету, на фејсбук страници и нисам много размишљала, пријавила сам се одмах зато што сматрам да нама шуме живот значе и да треба да се пошуми сваки педаљ слободног земљишта. Негде је цела планета угрожена сечом шума а ми имамо прилику и земљиште које је плодно и на којем може да се сади, мислим да то треба да искористимо тако да сам из тог разлога овде. Ја сам стварно љубитељ природе и шуме и стално проводим време у шуми, често долазим бициклом, самим тим што уживам у природи тако и желим да учиним нешто по том питању да и други после мене могу да уживају, каже Снежана.

За свега неколико сати, на површини од једног хектара у унапред припремљене бразде посејано је 600 килограма жира храста лужњака. Поред семена, у бразде је посут и “Хидрогел“, средство које у кишном периоду апсорбује воду у себе да би је у недостатку влаге отпуштало семену у периоду клијања.
Након завршене акције пошумљавања за све учеснике организован је обилазак резервата и дружење на којем су волонтери могли и да се информишу о специјалном резервату природе „Горње Подунавље“.
Горње Подунавље представља једно од најчуванијих ритско мочварних целина на целом току Дунава кроз Србију а можда и шире. Kао један од последњих центара велике биолошке разврсности. 70% европских птица насељено је у овом резервату. Већина тих птица су гнездарице што овом резервату даје и већи значај. Од угрожених врста на црвеној листи као што су орао белорепан и црна рода, овде је њихова популација стабилна, чак и у благом порасту. Природа је овде у добрим рукама, рекао је Миодраг Перовић шеф ШУ Апатин.
The post ВОЛОНТЕРИ У АПАТИНУ ПОСЕЈАЛИ ХЕКТАР ЖИРА ХРАСТА ЛУЖЊАКА appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.