Izvor: Radio Dunav, 05.Nov.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „ОСНАЖЕНЕ КА ЗАПОСЛЕЊУ“

Општина Апатин, као главни апликант и удружење грађана „Бреза“ из Апатина, као коапликант, добили су могућност да у наредних девет месеци реализују пројекат у оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који спроводи Стална >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << конференција градова и општина (СКГО), а финансира Европска унија. Пројекат носи назив „ОСНАЖЕНЕ КА ЗАПОСЛЕЊУ – Подршка Ромкињама у општини Апатин за лакши приступ тржишту рада“. Заправо се ради о унапређењу социјалног и економског положаја жена ромске националности у општини Апатин кроз развој капацитета и компетенција ромског становништва за улазак на тржиште рада. Обука и психосоцијална подршка биће оргнизована за 30 жена и садржаће и практичне делове уз учешће успешних и пословних Ромкиња, као и подршка у виду јачања самопоуздања кроз женске сесије. Из ове групе жена, њих 10 ће на крају бити обучено за обављање послова геронтодомаћице. Ставка у којој укључујемо Вас као медије у нашем граду јесте реализација информативне кампање, усмерена како према нашој циљној групи, тако и према јавним институцијама, цивилним организацијама и послодавцима, којом ће се они информисати о самом пројекту и програму подршке женама ромске националности.
Пројектни предлог „ОСНАЖЕНЕ КА ЗАПОСЛЕЊУ – Подршка Ромкињама у општини Апатин за лакши приступ тржишту рада“ припремила је општина Апатин у сарадњи са удружењем грађана Бреза из Апатина. Општина има вишегодишњу сарадњу са Брезом у спровођењу програма психосоцијалне подршке и оснаживања друштвено рањивих група становништва. Општи циљ пројекта је унапређење социјалног и економског положаја жена ромске националности у општини Апатин кроз развој њихових капацитета за улазак на тржиште рада. Оснаживањем Ромкиња кроз обуке и психосоцијалну подршку, али и кроз информативно едукативну кампању усмерену како на Ромкиње, тако и на јавни, пословни и цивилни сектор, требао би допринети да се оне препознају као активан део наше локалне заједнице, али и сопствене породице јер ће оснажене ступити на тржиште рада и остварити могућност да допринесу побољшању социјално економског статуса својих породица, и указати се као пример и узор другим женама у ромској заједници. Пројекат сам по себи има снажно изражену родну перспективу с обзиром на то да су главна циљна група незапослене Ромкиње. Једно од основних људских права јесте право на рад, а оно је једнако дато и женама и мушкарцима. Међу женама које ће бити укључене у програм подршке посебно ће бити посматране младе жене или девојке које имају потенцијал за евентуални наставак школовања. Овим програмом подршке Ромкињама, индиректно се подржавају и деца у њиховим породицама јер самим тим што ће се повећати њихов капацитет то неће утицати само на функционисање у будућем пословном окружењу, већ и у породичном, јер ће имати могућност да својој деци пренесу вештине и да им буду пример једног дана.
The post ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „ОСНАЖЕНЕ КА ЗАПОСЛЕЊУ“ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.