Izvor: Radio Dunav, 24.Okt.2019, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

БИВШИ ФУДБАЛЕРИ ИМАЈУ ТРИ ПУТА ВЕЋИ РИЗИК ОД ДЕМЕНЦИЈЕ НЕГО ДРУГИ СПОРТИСТИ

Током истраживања научници из Глазгова су упоредили случајеве 7.676 смрти бивших фудбалера са 23.000 случајева у општој популацији.
Бивши фудбалери имају три и по пута веће ризик да умру од деменције него њихови вршњаци који су се бавили другим пословима, показује најновије >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << истраживање.
Стручњаци са Универзитета у Глазгову истраживали су да ли постоји веза између ударања лопте главом и повреда мозга.
Истраживање је почело након што су се појавиле информације да је бивши фудбалер Вест Бромвич Албиона Џеф Астл умро од повреда главе.
Током истраживања научници су упоредили случајеве 7.676 смрти бивших фудбалера са 23.000 случајева у општој популацији.
Анализирани су случајеви мушкараца који су се професионални бавили фудбалом у Шкотској у периоду од 1900. до 1976. године.
Дуго ишчекивану студију наручили су Фудбалски савез Шкотске и Удружење професионалних фудбалера.
Истраживање је почело у јануару, а водио га је неуропатолог Вили Стјуарт.
Он је рекао да код бивших фудбалера постоји пет пута већи ризик од Алцхајмерове болести, четири пута већи од моторичких обољења и дупло већи од Паркинсонове болести.
Истовремено, истраживање је показало да бивши фудбалери имају мањи ризик од остатка популације када је у питању смрт од срчаних обољења и неких врста канцера, попут рака плућа.
Стјуарт је навео да је ово, до данас, највећа студија која се бави бројним појединостима неуродегенеративних обољења, не само код професионалних фудбалера, већ у спорту уопште.
„Подаци показују да, иако су под већим ризиком од смрти због деменције, бивши фудблери ређе умиру од других болести.“
„Зато је важно да, поред проналажења кључних фактора за обољевање од деменције, сагледамо и одређене бенефите за здравље које доноси играње фудбала“, додао је Стјуарт.
Ово је тек почетак
Веза између контактних спортова и неуродегенративних обољења предмет је расправа годинама уназад, али до ове студије није било у потпуности јасно да ли постоје докази повећаног ризика код бивших фудбалера.
Астл, бивши енглески интернациналац оболео је од деменције и преминуо 2002. у 59. години. Истрага о његовој смрти довела је до закључка да је ударање главом тешке кожне лопте допринело повредама мозга.
Али су Фудбалски савеза и Удружење играча након тога одустали од даље истраге због, како је тада наведено, техничких грешака.
Породица преминулог фудбалера затим је покренула кампању захтевајући од надлежних фудбалских органа да осмисле адекватан програм који би се бавио истраживањем ових проблема.
Његова ћерка Дон казала је да јој је лакнуло када су научници из Глазгова коначно кренули са истраживањем, а поготово када се у кампању укључио Алан Ширер, некадашњи капитен репрезентације Енглеске, а ББЦ је снимио и документарац на ову тему.
„Ово је тек почетак, важно је да схватимо да постоје многа питања на која би тек требало да добијемо одговоре“, рекао је Грег Kларк, председник Фудбалског савеза Шкотске и додао да ће та организација помоћи на све расположиве начине.
Гордон Тејлор, први човек Удружења фудбалских професионалаца сматра да су резултати овог истраживања веома важни за све играче.
„Сада је битно да се сви у свету фудбала уједине у борби – истраживања морају да буду настављена како би добили прецизније одговоре на шта мора да се обрати пажња и да би смањили факторе ризика“, поручио је Тејлор.
Аутор: ББЦ Неwс на српском
The post БИВШИ ФУДБАЛЕРИ ИМАЈУ ТРИ ПУТА ВЕЋИ РИЗИК ОД ДЕМЕНЦИЈЕ НЕГО ДРУГИ СПОРТИСТИ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.