Izvor: Radio Dunav, 21.Okt.2019, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

У НЕДЕЉУ ПОМЕРАМО КАЗАЉКЕ ЈЕДАН ЧАС УНАЗАД

У недељу, 27. октобра у три часа, казаљке треба померити један сат уназад тако да се време у три часа рачуна као два.
Зимско рачунање времена траје до последњег викенда у марту 2020. године.
Европски парламент је 4. марта ове године изгласао да се укида померање сата од 2021. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << године, па ће тако све земље ЕУ морати да одаберу летње или зимско рачунање времена.
Заговорници ове одлуке тврде да је укидање летњег и зимског рачунања времена корисно за уштеду енергије, док противници тврде супротно.
Предложено је да измена времена последње недеље у марту 2021. године треба да буде и последња за земље ЕУ које се одлуче за летње рачунање времена.
Померање сата успостављено је седамдесетих година прошлог века, као покушај уштеде енергије због нафтне кризе.
Летње рачунање времена у бившој Југославији уведено је 27. марта 1983. године. Од 2002. године Европска унија, као и остале земље у Европи одредиле су да почетак летњег рачунања времена почиње последње недеље у марту и завршава последње недеље у октобру.
Померање казаљки уведено је уз образложење да се тиме „продужава“ дан, омогућава уштеда у потрошњи електричне енергије, повећава продуктивност, побољшава прилагођавање људи и радни дан чини ефикаснијим.
Поједини астрономи су против вештачког „продужења“ дана, јер сматрају да природу не треба „мучити“, макар се то правдало и економском рачуницом.
The post У НЕДЕЉУ ПОМЕРАМО КАЗАЉКЕ ЈЕДАН ЧАС УНАЗАД appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.