МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ПРИГРЕВИЦИ- ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА

Izvor: Radio Dunav, 12.Maj.2019, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ПРИГРЕВИЦИ- ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА

У оквиру ,,Мајских свечаности“ у Пригревици, данас су на Тргу хероја положени венци на спомен обележја. Поред великог броја мештана, полагању су присуствовале и бројне делегације, које је предводила делегација општине Апатин, на челу са председником општине Апатин, Миланом >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << Шкрбићем, председницом СО Апатин, Ником Петровић, као и замеником Скупштине, др Драганом Растовићем.
Истим поводом, у Дому културе у Пригревици данас је одржана и Свечана академија, на којој су семештанима њиховим гостима обратили Милан Шкрбић, председник општине Апатин, и Миле Вујаклија, секретар МЗ Пригревица. У културно уметничком делу програма учешће су узеле певачке групе из Пригревице, Суботице и Бачког Брестовца, као и KУД ,,Царза“ из Апатина, а које се представило са неколико кореографија из Србије.
Подсећамо, ове године у Пригревици су обележене 52. по реду ,,Мајске свечаности“. У питању је традиционална манифестација чије одржавање датира од давне 1967. године, када је подигнута Спомен библиотека у селу. Мајским свечаностима Пригревчани обележавају најважније догађаје у историји свога места: Дан победе над фашизмом у Другом Светском рату, Дан колонизације од 1946. године, када су Пригревицу населили колонисти из Лике и Баније, Дан Спомен библиотеке – спомен обележја изграђеног у знак сећања на пале жртве Баније и Лике у рату од 1941. до 1945. године, као и Дан Месне заједнице као јединице локалне самоуправе, основане 1965. године.
Првог дана ,,Мајских свечаности“ у петак је у Пригревици одржан пригодан програм на ком су се представили најмлађи мештани села, малишани из ПУ ,,Пчелица“, РО ,,Лептирићи“, и ученици ОШ ,,Младост“ из Пригревице. Подршку су им пружиле апатинске мажореткиње, KУД ,,Младост“ Kрчевљани Толиса код Модриче и Славица ,,Тим аниматори“ из Новог Сада. У естрадном делу програма, поред Браво бенда, наступила је и звезда Гранда Kатарина Живковић.
Други дан ,,Мајских свечаности“ традиционално је био резервисан за љубитеље роцк анд ролл-а, те је неколико стотина присутних уживало у музици апатинског ,,Прљавог Ромеа“ и легендарног ,,Електричног оргазма“, иначе зачетника тзв. ,,Новог таласа“.
Осим културно – уметничког и забавног програма, током три дана трајања манифестације, организовани су и различити спортски догађаји, предавања, књижевне вечери и други пропратни садржаји. Организатор овогодишњих ,,Мајских свечаности“ били су МЗ Пригревица, у сарадњи са ТО Апатин.
The post МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ПРИГРЕВИЦИ- ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.