ПРЕДСТАВНИЦИ МОХАЧА УЗВРАТИЛИ ГОСТОПРИМСТВО ДЕЛЕГАЦИЈИ АПАТИНА

Izvor: Radio Dunav, 20.Apr.2023, 11:12

ПРЕДСТАВНИЦИ МОХАЧА УЗВРАТИЛИ ГОСТОПРИМСТВО ДЕЛЕГАЦИЈИ АПАТИНА

Делегација Мохача коју је предводио градоначелник овог места Gábor Pávkovics, а у којој су били и представници Српске заједнице овог града у Мађарској, почетком 2023. године је посетила општину Апатин, где их је угостила председница, Дубравка Кораћ са својим сарадницима.
Неколико >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << месеци касније, како је и договорено на састанку у Апатину, улоге домаћина и гостију су се обрнуле, па су представници Мохача дочекали председницу општине Апатин Дубравку Кораћ, директора Туристичке организације Немању Јовића, одборника у Скупштини општине Апатин Иштвана Петера и Покрајинску посланицу Еву Дубац, и том приликом их упознали са знаменитостима свог места, као и са радом чувара наше традиције из Српске заједнице. Представници Апатина су приликом боравка у овом Мађарском граду посетили Православну цркву, музеј “Буша”, некадашњу фабрику свиле која је сада туристички центар, као и пристан и катедралу.
Председница општине Апатин, Дубравка Кораћ је рекла да је циљ ових посета упознавање са потенцијалима које имају два места, и додала да ће се у наредном периоду радити на размени ученика из ових градова.
-Мохач и Апатин су релативно близу један другог, повезује их река Дунав и слични су по величини. Овим посетама желимо да једни другима представимо потенцијале којима располажемо, како би се наша два града побратимила и у будућности сарађивала, и заједно учествовала у међународним пројектима. У наредном периоду ћемо радити на размени ученика Апатина и Мохача, како би млади осетили искуства наших заједница у другим срединама. Том приликом апатински ученици ће моћи да се упознају и са традицијом и обичајима домаћина, чији фестивал “Буша” је изузетно посећен, казала је Дубравка Кораћ.
У многим крајевима света, па тако и у Мађарској постоји дуга традиција терања зиме и чекања пролећа, за које су везани многи обичаји и веровања. Један од најзначајнијих и најпознатијих је поворка “Бушара” у Мохачу, која је уврштена и на УНЕСКО-ву листу светске баштине, фестивал који је ове године посетило више од 60 хиљада људи.
The post ПРЕДСТАВНИЦИ МОХАЧА УЗВРАТИЛИ ГОСТОПРИМСТВО ДЕЛЕГАЦИЈИ АПАТИНА appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.