Izvor: Radio Dunav, 17.Feb.2019, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

АВГАНИСТАНАЦ ПОСТАО ПРВИ ИЗБЕГЛИЦА ПРЕДУЗЕТНИК У СРБИЈИ

Четрдесетогодишњи Авганистанац, који се у Србији налази готово три године, постао је прва избеглица предузетник, саопштио је Центар за помоћ тражиоцима азила.
Авганистанац, који говори седам језика, азил у Србији добио је у поступку у којем су га заступали правници АПЦ, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << уз чију помоћ је остварио и право да оснује предузетничку радњу за пружање услуга превођења.
„У Србији је скоро три године и све време му је АПЦ пружао правну помоћ и подршку – од остварења права на личну карту, права на рад, добијања азила, а онда и личне радне дозволе за самозапошљавање, те започињања сопственог бизниса и уписа предузетничке радње у Агенцију за привредне регистре Републике Србије“, наводи се у саопштењу.
АПЦ је додао да је он Авганистан напустио веома млад, да се враћао неколико пута и покушавао да остане, али је због проблема везаних за освету, отимање имовине, као и прогон од талибана који су му угрожавали живот, одлучио да дефинитивно пронађе дом на неком сигурном месту и да је одабрао Србију.
„Живи као подстанар, одлично се слаже са станодавцем, успоставља пријатељства, овладао је основама српског језика, а људи га јако цене. У Авганистану има породицу, жену и петоро деце и машта да их доведе у Србију, јер сада, пошто је добио азил, има право на спајање породице. Kроз самозапошљавање, концепт интеграције добија одрживу димензију, јер избеглице нису на терету друштва и државе већ у стању да сами сносе сопствене трошкове, плаћају порезе и доприносе држави, те постану пуноправни грађани нашег друштва“, навела је та организација.
Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила је локална непрофитна огранизација која од настанка азила у Србији пружа правну, психосоцијалну и интеграцијску помоћ азилантима и избеглим лицима у Србији.
Аутор: Бета
The post АВГАНИСТАНАЦ ПОСТАО ПРВИ ИЗБЕГЛИЦА ПРЕДУЗЕТНИК У СРБИЈИ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.