Izvor: Radio Dunav, 07.Dec.2018, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ИЗ МОГ УГЛА: ЗАГАЂЕЊЕ, ДВА ОКА, КРАЉ, ПОРЕЗИ

ЗАГАЂЕЊЕ
Ма зар може бити нормално да један наш суграђанин „ладно“ објави на посту да ће наш Апатин бити само месна заједница Сомбора, или још градацијски и фигуративније, Оџака.
Но не брине та објава. (Иако мора признати неки су на њену насели). Што је био циљ. Али све >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << нешто мислим шта је могла ова, по мени непроверена информација, изазвати реакције грађана. Да ли се знало да ће се изазавати страх и паника. Наравно. Али лично бих рекла да је то мало дубља политикантска игранка у питању. ( Као да нам цео живот није једна те иста игранка).
Јел он, или су они, били свесни, шта раде?
Ајд, бре, маните се атмосфере страха и панике, иоанако нам је све загађено, окренети се нормалном животу. Ајмо, на Дунав!!!
ДВА ОКА
Моја колегиница са факса у Београду удала се у студентским данима за једног студента Црногорца. (А њих је на Политичким наукама у метрополи 70-тих било крш.) Она је, наравно била заљубљена у витког, и морам рећи за оно време са популарном таласастом косом, Пјелопољца. Брак је трајао буквално шест месеци. Али је он добио на основу пријаве стана боравка у кући њених родитеља на Чубури, београдску стипенидију. Постао човек Београђанин. И, како је тада било, добио београдско-србијанску стипендију.
Уз то, такође је тада било, добио и некакву из своје Црне Горе. И сећам се тада, сви смо били у чуду, како то да су наша „браћа“ Црногорци увек имали МИНУС НУЛА примања у фамилији што им је аутоматски обезбеђивало студентски кредит а да не говорим о домовима где су суверено владали, распоређивали и додељивали собе.
Е, то је истина, искуствено пренета.
Зато ми је мука о „два ока у истоје глави“ или „глава са две ока“. И зато сам одлучила, поред осталог, да не будем Југословенка, као што сам била цео живот.
КРАЉ
Ових дана гледала сам готово све вести ТВ-а из региона. Примећујем, да нико скоро није обратио пажњу на стварање и значај Краљевине СХС, осим нас. А још кад сам чула како је наш краљ финанисрао династију Петровић, да би се одржала „наша два ока“ све се мислим да смо ми поприлично, у најблажој форми речено, наивни.
Где прођоше наши векови, легенде…А са њима наши актуелни животи!
ПОРЕЗИ
Ових дана смо само у исписивању бројки и адреса коме све плаћамо порез. Мој друг за одводњавање платио 3.500 динара. Питам га јел он поседује неку латифундију а он одговра: „Ма јок, нисам плаћао, па ми ударили камате“.
Неко овај порез добио, неко не. Грађани у зградама питају јел плаћају саксије за цвеће!
аутор: Софија Пуалић Шперо
The post ИЗ МОГ УГЛА: ЗАГАЂЕЊЕ, ДВА ОКА, КРАЉ, ПОРЕЗИ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.