Србија слави Дан државности и Сретење

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Feb.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Србија слави Дан државности и Сретење

СРБИЈА, БОР - Данас је Сретење, које се у Србији обележава као Дан државности, у знак сећања на догађаје из 1804. и 1835. године, који симболизују почетак стварања модерне Србије. На данашњи дан 1804. године у месту Орашац у Шумадији подигнут је Први српски устанак и почела борба за ослобођење од Турака. Такође 15. фебруара 1835. године Скупштина у Крагујевцу прогласила је први Устав Србије.
Дан Државности Србије ће бити обележен низом манифестација, а централна прослава биће организована у Дому Народне скупштине, у Београду. 
Поводом Дана државности  и Сретења, које је и крсна слава Палих ратника од 1912. до 1918 и њихових потомака, у просторијама СУБНОР-а у Бору биће пререзан славски колач. Заказан је и пријем у Скупштини Општине Бор, а биће положени и венци на спомен обележја палим ратницима у Бору.


Izvor vesti >>>

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.