Izvor: Radio Dunav, 21.Nov.2020, 09:24

ДАНАС ЈЕ АРАНЂЕЛОВДАН

Данас је Аранђеловдан, дан који је црква посветила у славу свих анђела и првог међу њима, светог архангела Михаила.
Анђели су духовна, бестелесна бића, извршавају Божји промисао, има их веома много и, према хијерархији, подељени су у девет рангова или чинова. Сваки >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << човек на дан крштења добије свог анђела, који се назива анђео мирни, верни учитељ, чувар душа и тела. Ти анђели чувају човеку живот и здравље и пазе да човек, због свог незнања и несмотрености не направи какву погрешку.
Највиши међу анђелима су седморица арханђела, међу којима је Михаило, који има још и титулу архистратига, а по којем је овај празник добио име.
Свети архангел Михаило, симбол је борбе против зла, и на иконама и фрескама приказан је као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.
Његов култ настао је у 3. веку и развио се најпре у Фригији. Као празник, Аранђеловдан је установљен век касније, у време Силвестера Првог Римског и Патријарха Александра Александријског.
Честа је слава у нашем народу. По бројности свечара, одмах је иза Никољдана а славио га је и Цар Душан, Стефан Немања и његови синови.
Иако у народу постоји обичај да се за ову славу не припрема жито, Црква подсећа да се и на овај празник приноси жито, али не светитељу већ свим упокојеним прецима који су се заветовали светом архангелу Михајлу.
У народу се верује да време на Аранђеловдан, показује како ће бити током целе зиме и пролећа.
Верује се да овај зимски светац лута прерушен у просјака и усмерава невернике на прави пут. У неким крајевима Србије сматрају га и заштитником сточара.
Због великог броја свечара, Радио “Дунав” ће прилагодити своју музичку шему празнику, тако да ћете данас на 98,7 mhz бити у прилици да уживате у звуцима старе добре, али и новокомпоноване народне музике.
The post ДАНАС ЈЕ АРАНЂЕЛОВДАН appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.