Izvor: Radio Dunav, 11.Feb.2022, 19:12

У ПОДУНАВСКА ЛОВИШТА СТИГАО КАРПАТСКИ ЈЕЛЕН

У подунавско ловиште Плавна код Бача стигло је 45 јединки карпатског јелена, који ће на 33 хектара ограђеног подручја бити основа њиховог узгоја за који је задужено Јавно предузеће „Војводинашуме“.
„Из Румуније смо увезли 20 јелена и 25 кошута и то са Карпата јер су животиње >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << из овог узгојног ревира намењене српским планинама Златар, Златибор, Тара и Хомољским планинама, одакле су јелени готово потпуно нестали. Они су навикли на планинске предаторе, имају већа плућа и лакше ће се настанити у тим подручјима. Планирамо да годишње из овог узгоја на српске планине враћамо по 40 јединки“, каже Роланд Кокаи, директор ЈП „Војводинашуме“.
Пројекат реинтродукције јелена „Војводинашуме“ су започеле 2020. године у сарадњи и уз финансирање Управе за шуме Министарства пољопривреде.
Реч је о поновном насељавању ове врсте на нашим планинама на којима имају оптимално станиште.
Из узгајалишта јеленске дивљачи „Плавна“ и „Козара“ у 2020. години су ловиштима у централној Србији испоручене 24 јединке, а у 2021. години је у природу враћено 76 јединки обичног јелена.
The post У ПОДУНАВСКА ЛОВИШТА СТИГАО КАРПАТСКИ ЈЕЛЕН appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.