Izvor: Radio Dunav, 30.Jul.2021, 12:44

„ВОЈВОДИНАШУМЕ“: АКЦИЈА ТРАНСЛОКАЦИЈЕ И СПАШАВАЊА РИБЉЕ МЛАЂИ ИЗ РАЗЛИВА ДУНАВА И САВЕ

„ВОЈВОДИНАШУМЕ“: АКЦИЈА ТРАНСЛОКАЦИЈЕ И СПАШАВАЊА РИБЉЕ МЛАЂИ ИЗ РАЗЛИВА ДУНАВА И САВЕ

Као одговоран корисник и управљач 10 делова риболовних подручја “Бачка“; „Банат“ и „Срем“ на рекама Дунав, Сава и Студва у укупној дужини од 395 километара на територији АП Војводине, ЈП “Војводинашуме“ је у складу са Програмом управљања рибарским подручјем донело одлуку >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << о покретању највеће акције спашавања угрожене рибе и рибље млађи из разлива река Дунаве и Саве у протеклих 10 година.
Разлив је залеђе река (рукавци, кубици, баре, депресије) које се пуни водом из главног тока река и идеално су место за мрест рибе. Уколико дође до наглог повлачења реке у главно корито реке, велики број пре свега рибље млађи и ситније рибе остаје заробљен у барама и депресијама Дунава и Саве.
Акција спашавања рибе и рибље млађи и њена транслокација у главне речне токове река Дунава и Саве симболично је названа „Милион јединки рибље млађи у 2021. години вратимо Дунаву и Сави“. У периоду 15. јула до 15. септембра 2021. године планиране су акције спашавања и транслокације на најкритичнијим местима разлива Дунава и Саве и то: Подручје “Обедске баре“ – Сава, Подручје „Ковиљско-петроварадинског рита“ – Дунав, Подручје “Апатински рит“ – Дунав и Подручје “Моношторског рита – Дунав.
Транслокација и спашавање рибе и рибље млађи биће реализовна сопственом радном снагом, а упушћен је позив и Удружењима спортских риболоваца са наведених подручја, да се укључе у ову корисну и хуману акцију спашавања рибе и рибље млађи.
Планирано је да се у наведеном периоду на наведеним подручјма реализује хумано и безбедно хватање и њихова транслокација до главних токова Дунава и Саве, а уколико се покаже потреба, акција ће бити проширена и на друга риболовна подручја којима газдује ЈП “Војводинашуме“.
The post „ВОЈВОДИНАШУМЕ“: АКЦИЈА ТРАНСЛОКАЦИЈЕ И СПАШАВАЊА РИБЉЕ МЛАЂИ ИЗ РАЗЛИВА ДУНАВА И САВЕ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.