Izvor: Radio Dunav, 26.Feb.2024, 12:13

У ПЕТАК У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“ ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ЧУДЕСТВА“

У петак 1. марта 2024. године са почетком у 19 сати у апатинској Галерији „Меандер“ биће отворена изложба уметнице Смиљане Чурић под називом „Чудества“.
Смиљана Чурић о својим радовима каже. „Као визуелна полазишта или модели за настале ликовне радове служили су ми разноврсни >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << плодови из природе, попут кестења, нарова, мушмула, сличних бобица и сувог цвећа. Ове облике на папиру или платну претстављам увећано и најчешће осамљено чиме тежим снажнијем усмерењу пажње посматрача на саму форму унутар које јесконцентрисано ликовно дешавање. Извучени из уобичајене околине и из мноштва у ком се природно налазе, ови мали објекти поред којих пролазимо готово свакодневно не обраћајући пажњу, подстичу размишљање о преклапањима микро и макро света природе, а једноставност облика на цртежима последица је промишљања и тражења најснажнијег, основног утиска који модели носе као траг сконске, свевремене и свепрожимајуће стваралачке снаге. Истовремено, човекова перцепција увек садржи самопројекцију унутрашњих дешавања и закона који се аплицирају визуелним подстицајима, а та јукстапозиција креира нов универзум оваплоћен унутар језика уметности. Управо уметност, као област људског деловања која не може бити крајње дефинисана једина је која може додирнути, ухватити необјашњиво у природи, а то необјашњиво, или пре неизрециво, али дубоко свезано са човеком и читавом природом је тема мог ликовног истраживања: доживљај присуства чудесних веза, механизама и заједничке нити која прожима постојећи свет од најмање честице до космичких тела те човека и његове подсвести и емоција. Ликовно дело је белешка о утиску присуства чудесне искре која се промаља из малених, занемарених, сасушених делова природе, али и портал за распламсавање стваралачке искре у нама.“
The post У ПЕТАК У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“ ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ЧУДЕСТВА“ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.