Izvor: Radio Dunav, 13.Feb.2024, 13:33

АПЕЛ МУП-а ЗБОГ ПОВЕЋАНОГ БРОЈА ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, имајући у виду повећан број пожара на отвореном, хитно је наложио, преко својих организационих јединица, ступање у контакт са командантима штабова за ванредне ситуације и иницираo хитне седнице локалних штабова >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << за ванредне ситуације на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине.
Због повећаног броја пожара на отвореном, Одељење за ванредне ситуације у Сомбору апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјалнa штета на околним објектима.
Из МУП-а подсећају да пожари у близини саобраћајница угрожавају безбедно одвијање саобраћаја и да због дима може доћи до смањене видљивости на путу, а самим тим и до саобраћајних незгода.
На подручју Полицијске управе у Сомбору у последњих 14 дана припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона у Сомбору интервенисали су на 29 пожара, од којих је 19 било на отвореном простору.
Уколико примете пожар, грађани што пре треба да обавесте ватрогасно спасилачку јединицу на број телефона 193.
За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.
Одељење за ванредне ситуације ће у наредном периоду заједно са полицијом контролисати спровођење мера заштите од пожара на отвореном, а против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка.
У допису МУП-а се наводи и да је забрањено ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.
The post АПЕЛ МУП-а ЗБОГ ПОВЕЋАНОГ БРОЈА ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.