РИБОЧУВАРИ „ВОЈВОДИНАШУМА“ СПРОВЕЛИ ВАНРЕДНУ КОНТРОЛУ „ГОРЊЕГ ПОДУНАВЉА“

Izvor: Radio Dunav, 20.Maj.2021, 08:17

РИБОЧУВАРИ „ВОЈВОДИНАШУМА“ СПРОВЕЛИ ВАНРЕДНУ КОНТРОЛУ „ГОРЊЕГ ПОДУНАВЉА“

У склопу ванредних акција контроле рибарских подручја рибочуварске службе ЈП Војводинашуме „Сава-Дунав-Студва 2021” реализована је ванредна конгрола Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“ на риболовним водама чији је ЈП Војводинашуме управљач. Ово Рибарско подручје >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << обухвата леву обалу реке Дунав у укупној дужини од 67 километара, од места Богојево (1.367 км) до границе са Мађарском (1.433 км), као и већи број бара, мочвара, ритова, канала и других водених површина, које су значајне као нетакнуто станиште за мрест богате фауне риба, њену заштиту и одрживо коришћење. Ванредна контрола је покренута у циљу спречавања криволова и заштите рибљег фонда, у изузетно осетљивом периоду “доба мреста“ најзначајнијих рибљих врста у рекама Србије.
Ванредна контрола Рибарског подручја „Горње Подунавље“ реализована је 14. и 15. 05. 2021. год. У акцији ванредне контроле, код привредних рибара ригорозно је контролисана евентуална употреба стајаћих мрежарских алата и самоловних алата, који се не смеју користити у периоду од 01. априла до 31. маја. У наставку акције, фокус је био на контроли рекреативних риболоваца, када су се рибочуварима на води прикључиле и 3 пешачке патроле рибочуварске службе ЈП Војводинашуме. Код рекреативних риболовца вршена је контрола броја штапова који се користи за пецање (до 3 штапа дозвољено), улов рибе испод Правилником прописане дужине (за сваку врсту племените рибе је прописана дужина) тзв. “улов испод мере““, количина дневног улова (дневна квота је до 5 кг племените рибе) и наравно евиденција дневног улова.
По завршетку акције ”Сава-Дунав-Студва 2021“ представљени су и оперативни резултати акције у марини Апатин.
Заплењени су следећи алати:
1.850 m рибарских мрежа
20 бубњева
54 комада рибарских мрежа
Извршена је контрола 37 рекреативних риболоваца
2 поднете пријаве
И свакако најзначајнији део ванредне акције рибочуварске слуужбе ЈП Војводинашуме – ослобађање из противзаконито постављених мрежа и враћање у воду 9 великих шаранских „матица“ величине преко 15 кг тежине, чиме је сигурно спречена велика штета на рибљем фонду РП “Горње Подунавље“.
У ванредним контролама рибарских подручја којима управља ЈП Војводинашуме, учествовала је скоро комплетна рибочуварска служба, 21 рибочувар са 9 чамаца и 1 глисером, уз коришћње савремене опреме за ноћно осматрање и термовизијске камере.
The post РИБОЧУВАРИ „ВОЈВОДИНАШУМА“ СПРОВЕЛИ ВАНРЕДНУ КОНТРОЛУ „ГОРЊЕГ ПОДУНАВЉА“ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.