АПАТИНСКА ЗБИРКА СКУЛПТУРА УСКОРО ЋЕ БИТИ ОБРАЂЕНА ПО НАЈВИШИМ МУЗЕОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА

Izvor: Radio Dunav, 07.Maj.2021, 13:32

АПАТИНСКА ЗБИРКА СКУЛПТУРА УСКОРО ЋЕ БИТИ ОБРАЂЕНА ПО НАЈВИШИМ МУЗЕОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА

На конкурсу под називом „Градови у фокусу“ који је расписало Министарство културе, Општина Апатин је ове године добила средства у износу од шест милиона динара која ће бити утрошена за формирање апатинске збирке скулптура на отвореном.
Изложбу скулптура савремене >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << уметности чини 135 скулптура од чега је на отвореном постављено укупно 63 скулптуре од метала, и оне се налазе на различитим локацијама у граду. Своје мишљење о овој јединственој збирци 2020. године дали су и стручњаци из ове области који су је оценили изузетно вредном и значајном, препоручивши да сваку скулптуру треба представити и обрадити по највишим музеолошким стандардима.
То подразумева адекватну поставку дела у јавном простору, конзерваторски третман, стручно обележје скулптура и сл. Након спровођења наведених мера ова Збирка у будућности заслужује да прерасте у „Музеј скулптуре на отвореном“.
Циљ овог пројекта је да Збирку скулптура поставимо и обрадимо по највишим музеолошким стандардима, да се спроведу све физичко техничке мере и напише стручна студија о свим делима. С обзиром да су предмети Збирке дела која уживају претходну заштиту на њих и на Збирку у целини се односи Закон о културним добрима и Стручно упутство о условима и начину чувања и коришћења уметничко-историјских дела Народног музеја Београд. Kако би се добила потврда о статусу културног добра за Збирку је потребно прикупити документацију која умногоме зависи и од тога како ће Збирка бити обрађена, изјавила је директорка апатинског Kултурног центра Данијела Обрадовић представљајући овај значајан пројекат за Апатин.
-Аутори ових дела су чланови САНУ, универзитетски професори, уметници богате излагачке активности као и уметници из Италије, Шпаније, Португалије, Немачке, Румуније, Црне Горе, Словеније и Македоније, каже Данијела Обрадовић.
-Kонцепт Симпозијума састојао се у непосредној повезаности индустрије, а која је била у Апатину релативно добро развијена и уметника који би користили њене услуге. Тако је сваке године учествовало 4-5 уметника из земље и један из иностранства који су у погонима апатинских фабрика уз помоћ алата, машина, техничке и стручне помоћи у расположивом материјалу изводили своја дела од којих је један био обавезан великог формата који би се поставио у амбијенту града, а други онај мањи складиштен је у депоу KЦ. Највећи део скулптура изведен је у бродоградилишту „Апатин.“ Тако су сваке године настале нове скулптуре, које су освајале просторе града и мењале визуру урбаног амбијента, објашњава директорка Обрадовић.
-Ми већ поседујемо монографију „Апатин-град скулптура“ ауторке Радмиле Савчић која представља прву фазу обраде ове Збирке која се састоји од представљања свих скулптура са фотографијама, местом настанка и свим другим референцама везаним за свако појединачно дело. Њу је сада потребно надоградити и следећа монографија би требало да буде једна врста студије односно експертизе и стручног става о овој Збирци. Она то апсолутно и заслужује, изјавила Је директорка KЦ Данијела Обрадовић.
Изложба скулптура савремене уметности на отвореном простору у Апатину настала је из продукције Симпозијума скулптуре Меандер, вајарске колоније која је деловала у периоду од 1994-2018.године. Овај Симпозијум реализовала је галерија Меандер која је у саставу Општинског културног центра Апатин. Идејни творац ове колоније је дугогодишња кустоскиња, историчарка уметности Радмила Савчић, захваљујући којој Апатин има ову вредну Збирку у свом власништву. Пројекат је сваке године подржавало Министарство културе, а неколико пута и Покрајински секретеријат за културу.
The post АПАТИНСКА ЗБИРКА СКУЛПТУРА УСКОРО ЋЕ БИТИ ОБРАЂЕНА ПО НАЈВИШИМ МУЗЕОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.