Izvor: Blic, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U trgovinu ili na građevinu

U trgovinu ili na građevinu

KRALJEVO - Žene u trgovinu, muškarci na građevinu! Sa ovom rečenicom je Maja Jovanović, koja je završila gimnaziju i bezuspešno traži posao, videla perspektivu mladih, nezaposlenih ljudi u Kraljevu. Na drugoj strani, Miroslav Tlačinac, potpredsednik Regionalne privredne komore, iznosi podatak da je u Kraljevu nemoguće naći nezaposlenog geodetu, geometra, elektro i građevinskog inženjera, pa čak i arhitektu.

Između ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve krajnosti u Kraljevu je u ovom trenutku smeštena armija od 16.000 nezaposlenih, od kojih je većina mladih koji prvi put traže posao. Školski sistem i dalje štancuje kadrove koji nikome ne trebaju, a broj nezaposlenih povećavaju i preduzeća u propaloj 'velikoj' privredi.

Pravnici, bankari i bankarski činovnici, službenici, administrativni radnici svih profila, pa čak i lekari, profesori, nastavnici, ekonomisti svih stepena znanja u Kraljevu u struci posao uopšte ne mogu da nađu.

Ali za bar 50 mladića koji bi želeli da zarade hleb kao varioci, monteri, geodeti i geometri ima posla, ali niko te poslove ne ume ili neće da radi.

- U Srbiji je postala sramota raditi posao u kom se prljaju ruke - kaže gospodin Tačinac, koji je i član komisije Republičke privredne komore za reformu obrazovanja u elektrotehničkim školama.

- Komora je školama dostavila i promo-disk u kome predstavljamo zanimanja elektrotehničara, varioca, montera, mašinbravara, ali na prste se mogu nabrojati deca koja su taj disk videla, kojima je pokazano da su to poslovi od kojih se dobro može živeti - dodaje Tačinac.

Sudeći po statistici odeljenja Ministarstva prosvete, mladi u Kraljevu svoju budućnost vide u drugim zanimanjima. Kako kaže Miljojko Luković, zamenik načelnika ovog odeljenja, ove godine atraktivna zanimanja bila su kulinarski tehničar, elektrotehničar računara i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, uz standardno interesantna zanimanja u ekonomskoj i medicinskoj školi.

Dobar deo ove dece nikada ne stigne do fakulteta, pa spas i uhlebljenje traže u trgovinama, kafićima ili trafikama, gde im često konkurišu i akademci, pa se zato redovna plata od 100 evra računa kao dobra, a ona od 200 kao odlična. Za doprinose često niko ne sme ni da pita.

- Jednostavno sva dobra mesta su popunjena - kaže Olga Savić, diplomirani ekonomista i buduća mama. - Pristala bih da radim i na mestu za koje je potrebna srednja škola, ali to je nemoguće. Jednostavno posla nema.

I drugi mladi sa fakultetima i srednjoškolskim diplomama uprkos vezanosti za porodicu, prijatelje, grad uglavnom bi rado napustili Kraljevo i prihvatili posao drugde.

- Suprug i ja takoreći redovno pretražujemo net. Za mene ima mnogo više posla u Beogradu, Subotici, Novom Sadu - kaže Olga.

Kada se i pojavi neki konkurs za mladog stručnjaka ili majstora, nastaju novi problemi. Poslodavci traže isključivo osobe sa iskustvom. Jelena Banjanac, bankarski menadžer, to je iskusila više puta, zato i kaže da bi rado napustila svoj grad.

Srbo Trifunović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.