Svetiljke u prozorima

Izvor: Politika, 24.Feb.2010, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetiljke u prozorima

Omiljene boje su bela poput snega i crvena – simbol vatre

Život u dalekoj Danskoj, na severu Evrope, poznatoj ne samo po veoma niskim temperaturama vazduha, već i po posebnom odnosu prema unutrašnjem uređenju životnog prostora, ima svoja obeležja i izaziva pažnju neupućenih. Posebnost nordijskog stila življenja pokazatelj je da čovek može da bude srećan i zadovoljan i u uslovima kada prirodi i nije baš izdašna bar kada je reč o temperaturi vazduha, padavinama...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Danci, a njih ima oko 5,4 miliona, žive na poluostrvu Jutland i na 406 ostrva. Posebno vode računa o načinu na koji opremaju svoje domove. Reč je o svojevrsnoj simbiozi borbe sa niskim temperaturama vazduha i želje da im kuće budu tople i prijatnog ali i autentičnog nordijskog ambijenta.

Dobro upućeni u dizajnerska kretanja u ovoj zemnji kažu da danskim enterijerom dominiraju dve osnovne boje: crvena i bela. Danci uživaju u njihovom spoju. To deluje logično, jer je bela simbol, ne samo čistoće i nežnosti, već i snega i leda koga ovde ima u izobilju, a crvena je oličenje toplote i vatre koja greje ognjište.

Inače, ovo je zemlja poznata po vrhunskom industrijskom dizajnu, arhitekturi i visokom standardu koji im omogućava da kompezuju prirodne uslove u kojima žive.

Njihov dizajn i dizajneri postali su poznati na svim kontinetima posle Drugog svetskog rata u toku velikog evropskog razvitka, a danas su prepoznatljivi i po materijalima koje koriste da bi obezbedili sklad prirodnog ambijenta i ambijenta koji stvaraju u svojim domovima. Jedno od osnovnih pravila koje poštuju jeste – korišćenje prirodnih materijala za stvaranja upotrebnih i dekorativnih predmeta.

Kako je svima nama sunčeva svetlost saveznik za dobro raspoloženje, a tamo ga baš i nema previše, oni su se dosetili da to reše na jednostavan i prihvatljiv način, obavezne su lampe u prozorima. One imaju posebnu ulogu: svojevrsna su im zamena za prirodnu svetlost,jer su tu dani kratki, a noći duge. Lampe su im mala sunca i obezbeđuju optičku varku da sunce sija i – u noćima.

Danci su, sudeći po enterijeru u domovima ne pripadnici naroda koji se ne opredeljuju za luksuzna rešenja u svojim domovima uprkos visokom životnom standardu. Skromni su i stare komade nameštaja ne odbacuju olako već ih uklapaju s novim, modernih linija stvarajući na taj način osobenost svojih kuća.

Pored kombinacije belo – crveno, omiljene su i druge jarke boje koje se lako uklapaju sa belom. I ne samo to. Ovde se bez imalo zazora, ne samo kombinuju novi i stari delovi nameštaja, već se igraju bojama i desenima tkanina pa se tako udružuju i prugasto sa cvetnim desenom, što je samo još jedna potvrda naglašene autentičnosti u dekorisanju domova.

Kada se već spominju tkanine, koje su uslov uspešnog ukrašavanja životnog prostora, ne može da se zaobiđe podatak da je ovde tekstilna industrija jedna od veoma važnih grana privrede koja Dancima služi za ponos. Postoje tekstilne firme koje su stekle međunarodnu reputaciju i njihovi proizvodi napuštaju ovu nordijsku zemlju seleći se u mnoge krajeve širom sveta svedočeći da Danci imaju svoj stil koji se dopada i drugima.

Osim proizvoda tekstilne industrije iz ove zemlje u svet putuju i drugi proizvodi namenjeni opremanju stanova i kuća, jer jednostavnost i vrhunski kvalitet su vize za probirljivo svetsko tržište.

Danci vole i rukotvorine. Ručni se rad ovde veoma ceni. Zato nije ni malo neobično da se u njihovim domovima kao i u prodavnicama s robom za opremanje kuće mogu videti rukotvorine. One služe da razgale i oplemene prostorije u kojima se živi, pa se vez može da vidi na mnogim odevnim i upotrebnim predmetima.

Mnogo toga što se nama čini ne važnim ovde je važno: uloga boja u našim životima. Da, baš bojama ovde se pobeđuju niske temperature. Veseli deseni unutra i vedre boje spoljnih zidova stvaraju vedrinu koja prkosi sumornim danima bez mnogo sunca.

Snežana Prljević

[objavljeno: 25/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.