Renoviran atrijum Muzeja grada na Tvrđavi

Izvor: YU-Build.rs, 19.Dec.2015, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renoviran atrijum Muzeja grada na Tvrđavi

Renovirani atrijum u centralnom delu Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi danas je svečano otvoren. Centralna zgrada Muzeja grada nalazi se na Gornjem platou Petrovaradinske tvrđave u objektu poznatom kao Topovnjača.



To je monumentalna barokna građevina, pravougaone osnove sa dvorišnim atrijumskim prostorom u središnjem delu, građena u periodu od 1755. do 1760. godine.

Lanterna je bila u lošem stanju, a nakon rekonstrukcije >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << atrijum će biti u funkciji izložbenog prostora Muzeja. Grad i JP "Zavod za izgradnju grada" zajednički su finansirali ove radove, izdvojivši oko 25 miliona dinara.

U okviru obnove, uklonjena je postojeća lanterna, izgrađena je nova, lakša, čelično-staklena lanterna koja je postavljena iznad krovnog venca atrijuma. Okončani su i radovi na obijanju postojećeg kompletnog krovnog venca i izrađen je novi, širine 105 cm u dužini od 110 metara. Na čeličnim krovnim nosačima montirana su stakla u aluminijumskim ramovima koja se međusobno spajaju i koja su ujedno i krovni pokrivač lanterne.

Izvor: Radio 021

Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.