Najrizičnija zanimanja: građevinari, novinari…

Izvor: YU-Build.rs, 10.Jun.2015, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najrizičnija zanimanja: građevinari, novinari…

NOVI SAD - Prema podacima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, najrizičnija su zanimanja u delatnostima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, obavljanje posla u zoni jonizijućeg zračenja. Iako su parametri isti svuda u svetu, za Srbiju je karakterističan faktor stresa i to što radnici uglavnom nisu adekvatno plaćeni za količinu odgovornosti koje njihovo radno mesto nosi.



Ako su merilo broj poginulih i povrede na radnom mestu, onda su građevinci svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << najugroženiji radnici. Međutim, ugroženo je zdravlje i onima koji su izloženi hemijskim štetnim materijama, mehaničkim opasnostima, kao i onim koje se javljaju usled korišćenja električne energije, ali i usled stresa. U poslednjih pet godina priznato je 25 profesionalnih oboljenja.

"Stres je danas prisutan na svakom radnom mestu. Naravno, tu pravimo kategorizaciju u kojoj meri stres može da utiče na zdravlje zaposlenih, a na prvom mestu će se odraziti kod onih koji rade na radnom mestu koji imaju odgovornost za kvalitet rada i rukovođenje", kaže Srđan Kisić, specijalista medicine rada, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika.

Prema podacima Inspektorata rada prošle godine je na radnom mestu poginula 21 osoba, a od teških povreda naknadno je preminulo još 17 ljudi.

Toma Matović, jedini čovek u Vojvodini koji demontira bombe, ali i sve ostale ekpslozivne naprave, i posle 25 godina iskustva na svaki teren odlazi sa velikim adrenalinom, bez osećaja straha.

"Zato sam ja rekao da je adrenalin bolest zavisnosti. Naviknete na taj tempo života, na rizik, na strah. Funkcioniše nekako. Najveći fazon u tome je da se kontroliše strah jer ako to ne bih uspeo da teško bih mogao da radim ovo. Strah najveći neprijatelj ovog posla", priča Matović.

Lekari hitne službe prvi stižu do pacijenta, a uz neizvesnost od onoga što ih čeka na terenu, osećaju dodatni pritisak i stres da li će stići na vreme.

"Sam rad sa pacijentima zna da bude izuzetno stresan i izuzetno naporan. Nikad ne znate sa kim radite. U pitanju su teške saobraćajne nesreće, masovne nesreće, mogu da budu u pitanju teško bolesna ili povređena deca, stresna situacija reanimacije naprimer i tako", kaže Dr Mirjana Bursać, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Na vrhu liste najstresnijih poslova nalaze se i novinari. Nataša Krstin, novinarka Al Džazire, neretko odlazi u krizna područja, poput Ukrajine. Kaže da postane svesna opasnosti,tek kada se posao završi.

"Dogodilo mi se to u Ukrajini na dan kada su iz snajpera pucali na ljude na Trgu nezavisnosti kada je veliki broj ljudi ubijen. Ja sam sa snimateljem bila na licu mesta. Snimili smo šta je trebalo, otišli smo u hotel da montiramo priču i da je šaljemo, a ja sam želela da izađem ponovo napolje i da se uključujem uživo sa Trga ili sa mesta koji je najbliži Trgu. U tom trenutku, moji urednici su bili i prisebniji i bolju odluku su od mene rekli su ne!", prića Nataša.

Iako su parametri svuda isti, za Srbiju je karakteristično to što radnici najčešće nisu adekvatno plaćeni za teret odgovornosti koje nosi njihovo radno mesto.

Autor:
Ines Dragić

Izvor:
RTV

Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.