Lovci na brzoplete podstanare

Izvor: Politika, 24.Feb.2010, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lovci na brzoplete podstanare

Beograd je preplavljen agentima za iznajmljivanje stanova koji rade nelegalno

Bračni par Branković pozvao je našu redakciju kasno uveče tražeći pomoć kako ne bi noćili na ulici. Tog dana, u Beograd su stigli iz Crne Gore da svog jedinca hitno smeste u bolnicu. Kako bi bili uz njega tokom teške operacije tražili su stan na mesec dana.Verovali su da je najbrži put preko agencije za izdavanje čijim su telefonima preplavljeni oglasi.

Stan u blizini bolnice našli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su u roku od pola sata i zbog žurbe se sa agentom sastali u obližnjem kafiću. Iako je kirija bila nešto veća zbog kratkog roka izdavanja, potpisali su ugovor i odmah dobili ključeve. Ali, ne lezi vraže, na njihove pokušaje da otključaju navodno prazan stan, na vratima se pojavio šokirani domaćin preteći neznancima policijom.

Tek kad su mu objasnili, setili su se i da su pola prve kirije, a to je bilo 200 evra, ostavili čoveku iz agencije na čiji telefon se niko više nije javljao"

U drugom pokušaju su tražili da u sedištu agencije potpišu ugovor. Ovoga puta dali su depozit od 300 evra uvereni da ih ljubazna domaćica agencije razume u teškoj situaciji. Pred sledećim vratima pojavilo se istovremeno pet nesuđenih stanara"

Zabrinuti roditelji našli su smeštaj na Konjarniku za 50 evra, koliko im je naplatio penzioner Vladimir Rasimović, raspoložen da izda sobu nakratko ljudima u nevolji.

Bio je to povod da se „pročešlja” agencijska ponuda izdavanja i da se uoči da je Beograd preplavljen agencijama koje neprijavljeno rade, takozvanim agentima koji rade od kuća i kojih se treba čuvati . Pravnici iz „Alke”, jedne od poznatih i proverenih agencija, savetuju svima koji se odluče da ovim posrednim i bržim putem iznajme stan da dobro prelistaju sva potrebna dokumenta. Pored dokaza o legalnosti rada agencije, potrebno je da agent pokaže ličnu kartu ali i vlasnički list stana. Ukoliko stan izdaje neko ko zastupa vlasnika, pokazuje overeno punomoćje.

– Potrebno je svakako potpisati ugovor sa stanodavcem, ali i ponuđeni ugovor dobro pročitati. Morate da vidite do kad važi, šta se navodi od inventara u stanu, pročitati pažljivo stavke o slučaju kršenja i raskida ugovora, kao i o menjanju kirije. A onda, dobro pogledajte u kakvom stanju zatičete stan, ne savetujem da ga iznajmljujete na neviđeno. Naravno, pre toga valja prekontrolisati sve račune, koliko iznose i da li su svi do vašeg ulaska u stan plaćeni, podseća Katarina Lazarević, iz „Alke”.

Ona dodaje da je uobičajeno da agencije naplaćuju proviziju 30 do 50 odsto od prve kirije. Ima, međutim i onih koje naplaćuju znatno više, koje traže iznos cele ili i po dve kirije unapred, pa tad valja otvoriti četvoro očiju, što važi i za vlasnike stanova koji angažuju agencije.

Valja znati i cene izdavanja stanova. One su trenutno u padu, tako da manji stanovi u centru čija je mesečna kirija bila 400 evra sada koštaju 200 do 300, a veći su sa 700 do 1000 evra „sniženi” na 400 do 500 evra za koliko sada može da se nađe i stan od 90 kvadrata u centru grada. U širem centru stan može da se nađe za 150 do 200 evra mesečno, u zavisnosti od toga da li je namešten. Vlasnici obično, zbog sigurnosti, traže depozit – jednu kiriju unapred koja se na kraju iznajmljivanja vraća ili se poslednjeg meseca ne plaća. Podstanari, međutim, samo oprezom mogu da se osiguraju od lovaca na njihovu brzopletost.

Mirjana Nikić

[objavljeno: 12/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.