Kuvajt daje kredit za stanicu „Prokop”

Izvor: YU-Build.rs, 18.Feb.2016, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuvajt daje kredit za stanicu „Prokop”

Kuvajtski fond za arapski razvoj odobriće 25 miliona evra kredita Srbiji za završetak izgradnje buduće glavne železnice stanice u Beogradu „Prokop”. Ugovor o kreditu vrednosti od 25 miliona evra, pod veoma povoljnim uslovima, sa fiksnom kamatnom stopom od tri odsto, rokom otplate od 18 godina i grejs-periodom od četiri godine, biće odobren sutra, a zvanično će ga krajem novembra u Beogradu potpisati predstavnici preduzeća „Železnice Srbije” i Kuvajtskog fonda za >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << arapski razvoj.



U saopštenju kabineta potpredsednika vlade Rasima Ljajića, koji je o ovom kreditu u Kuvajtu razgovarao sa premijerom šeikom Džaber al Mubarak al Sabahom navedeno je da je Kuvajt spreman da ulaže i u druge železničke projekte u Srbiji. To će zavisiti od uspeha izgradnje stanice „Prokop”.

Povodom ove vesti Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja, je rekao da je novac koji su Kuvajćani spremni da izdvoje za kreditiranje nastavka radova na beogradskom čvoru, dovoljan da se napravi moderna, nova železnička stanica, što bi istovremeno značilo izmeštanje sadašnje stanice iz užeg gradskog jezgra.

– Tako bi Beograd dobio kapitalnu šansu, koji retko da ima bilo koji grad na svetu, da uz reku sa ukupno 86.000 kvadratnih metara može da napravi stambeno-poslovni centar po svetskim standardima. Za završetak kompletnog „Prokopa” potrebno je prema sadašnjim proračunima oko 150 miliona evra – navedeno je u Mrkonjićevom saopštenju.

On ukazuje da je nastavak radova na završetku beogradskog železničkog čvora „Prokop” jedno od najznačajnijih infrastrukturalnih pitanja u budućem celokupnom razvoju glavnog grada, ali je nedostatak finansijskih sredstava uticao da se ovo pitanje prilično marginalizuje. –Mnogobrojni pregovori do sada su vođeni kako bi se pronašli investitori, ali sve je ostajalo u domenu početnih koraka.

Zainteresovanih investitora za izgradnju komercijalnog centra iznad ploče železničke stanice već ima. Nedavno je rečeno da su među potencijalnim ulagačima francuske i španske kompanije, ali i firme iz Kine, koje predlažu javno-privatno partnerstvo.

http://blogs.wsj.com/hong-kong/2010/12/01/building-a-gateway-to-hong-kong/

Izvor:Politika

Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.