Duško Vuković: Građevinari bez prava

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Avg.2015, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duško Vuković: Građevinari bez prava

Mnogi građevinski radnici danas žive na ivici siromaštva, veliki broj radi na crno, a radnicima nisu obezbeđeni minimalni uslovi i zaštita na radu, pri čemu i država gubi, kaže za Novi magazin Duško Vuković, predsednik Sindikata radnika u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala.

Od početka ekonomske krize 2008. godine broj zaposlenih u građevinskoj industriji Srbije manji je za dvadesetak hiljada, a učešće te industirije u ukupnom BDP-u Srbije je palo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za oko jedan odsto. Prosečna plata je 40.000 dinara.

Ove godine navršava se 75 godina od kada su posle dugotrajnog štrajka građevinskih radnika Srbije, sindikalna, politička i poslodavačka rukovodstva odlučila da 8. avgust bude Dan građevinara Srbije.

ISTORIJAT: Pre 75 godina, posle dugotrajnog štrajka građevinskih radnika Srbije, sindikalna, politička i poslodavačka rukovodstva odlučila da taj datum bude Dan građevinara Srbije. Građevinski radnici su tražili minimum dostojanstva, pravde, reda, poštovanja, poboljšanja uslova rada i standarda

Od januara do oktobra 1936. građevinci su vodili 19 štrajkova i dva tarifna pokreta u kojima je učestvovalo 16.500 radnika odnosno oko 50 odsto svih zaposlenih radnika u građevinarstvu Srbije. Po oštrini sukoba, broju učesnika i dužini trajanja, najoštriji i najorganizovaniji štrajk bio je maja 1936. godine u Beogradu. Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine, ispunjavanjem svih štrajkačkih zahteva i zaključen je kolektivni ugovor sa svim postavljenim uslovima.

Ovaj tekst je deo projekta “Socijalni dijalog u Srbiji, razgovor gluvih”, koji se sprovodi uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.