Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Maj.2023, 18:10

За овакву кућу није вам потребна грађевинска дозвола ни темељ: Преносиве објекте можете наручити у Новом Саду (ФОТО)

Породична новосадска фирма “Tiny Homes” бави се несвакидашњом израдом уникатних преносивих кућица по узору на светски познат концепт самоодрживости и практичности живљења у складу са природом. Циљ оваквог начина становања и градње јесте управо једноставност, а Милош Пањковић, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << један од оснивача ове фирме говорио је за НС Уживо. Фото: Tiny Homes Serbia „Цео концепт је започео пре неких десетак година у Америци и Аустралији јер су људи имали потребу да направе куће које ће се налазити у природи и које ће моћи да мењају локацију. Ношени том идејом, одлучили смо да покренемо нови пројекат, с обзиром да смо се раније бавили опремањем камп кућица и бродова, као и уређењем ентеријера. Монтажне куће које ми изграђујемо немају никакве везе са грађевинским контејнерима. Оне имају дрвене конструкције и дрвене зидове, а изолација је 10 центиметара у зиду“, каже Пањковић.
Фото: Tiny Homes Serbia На питање колико су Новосађани заинтересовани за куповину оваквих домова, саговорник објашњава: „Испоставило се да су Новосађани највише заинтересовани из разлога што је ово локална производња, а када је нешто на локалу, самим тим има и неку референцу. Људи могу да дођу и погледају какви су објекти, а имамо и доста наших старих муштерија који у нас имају поверења, па је то што се каже, посао на стару славу“, објашњава Милош кроз осмех.
Фото: Tiny Homes Serbia Срби и даље скептични по питању мобилних кућа „Што се тиче остатка Србије, већина људи је скептична јер нису упознати са оваквим концептом. Зато је препорука да свако дође да погледа кућице и простор јер људи са ових подручја нису имали прилику да бораве у таквим објектима, осим кампера. Дакле, то су комплетно опремљене мобилне куће које се продају искључиво са свим намештајем и са свом техником. Дана када се кућица довезе на жељену локацију, она је спремна за коришћење, а потребно је једино да се прикључи на струју, воду и канализацију“, додаје саговорник.
Традиционалном градњом и паметним дизајнирањем унутрашњости, ови покретни објекти доказују да не треба велики простор да би се функционално живело. Такође, овакав концепт подиже еколошку свест грађана и враћа их на првобитни начин живљења.
Најпожељније локације су на приморју, али не изостаје ни Српска Атина Оснивач ове фирме такође каже да су неке од најпожељнијих локација за позиционирање ових кућа управо приморски део Хрватске, Црне Горе и Грчке.
Фото: Tiny Homes Serbia „Што се тиче нашег града, пре неких 15 дана постављена је једна кућа на Камењару, на самој обали Дунава. Такође, Београђани су заинтересовани за монтирање ових кућица на сплавовима, а многи људи који имају винарије и воћњаке такође траже овакво идејно решење јер им је практично да превезу овај објекат како би обезбедили смештајни капацитет на салашима и сличним местима“, објашњава он.
Без грађевинске дозволе и темеља, уз независност и еколошку одрживост „Највећи бенефит оваквих смештаја јесте заправо што за њих није потребна грађевинска дозвола, као ни темељ, а у сваком тренутку кућицу можете пренети, продати плац и изместити је на другу локацију, или је продати, а задржати плац. Ови објекти такође могу бити потпуно независни јер радимо на еколошко самоодрживим решењима, струја вода и канализација нису потребне, јер на њих можемо уградити соларне панеле“, закључује Милош Пањковић.
Priča o vili u ulici Vase Stajića 1 (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак За овакву кућу није вам потребна грађевинска дозвола ни темељ: Преносиве објекте можете наручити у Новом Саду (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.