Vreme (ne)kulture: Govori srpski da te ceo svet razume (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 27.Apr.2017, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme (ne)kulture: Govori srpski da te ceo svet razume (KOLUMNA)

Indentitet naroda i države meri se po očuvanju sopstvene kulture, jezika, pisma, jednom rečju - nacionalne tradicije.

Sve je više na snazi deficit kulturoloških vrednosti, i u kvalitetu, i ''po dubini'' društva. Gubitak nacionalnog samopoštovanja i samopouzdanja u očuvanju kulturnog indentiteta govori da su društvene vrednosti degradirane i dovedene u pitanje.

Zbog toga je u pravu nacionalni pisac i prevodilac Milovan Danojlić koji u listu "Politika" piše >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << o "rajetinskoj eliti", gde kaže da se u jednom delu elite pojavila pokornost prema silnicima koji pokušavaju da nam nametnu kolonijalni status. Danojlić upozorava i na "stokholmski sindrom" usvajanja i opravdanja razloga nadmoćnih neprijatelja.

Ovde se otvaraju pitanja jačine nacionalne elite i društvenih i državnih institucija da zaštite nacionalnu kulturu od kolonizacije kroz afirmaciju nacionalne kulture i jezika u obrazovnom sistemu i državnoj administraciji. Elite vlasti su prve podložne kulturološkoj okupaciji kroz kvarenje jezika i zanemarivanje indentiteta nacije. Ovde je reč o "kulturološkim janjičarima" koji sve čine da se pojača strani uticaj u javnoj komunikaciji kao delu globalnog društva.

Kvarenje jezika, temeljno potiskivanje ćiriličnog pisma, zaborav nacionalnih veličina, negovanje kulture "novog doba" koja se plasira u "digitalnoj galaksiji" dovodi do formiranja generacija koje brišu nacionalnu kulturu iz pamćenja i upotrebe.

Domaći kulturološki, ali i društveni i politički deo elite, na trasiranom putu Srbije ka EU prihvata svesno fazno poništavanje i razaranje nacionalnih vrednosti i indentiteta, jer se to ne uklapa u "direktive" EU. Tako smo svedoci da su nebrigom dovede u pitanje nacionalne institucije, poput, "Matice srpske", "Srpske književne zadruge", raznih fondacija i kulturoloških institucija i zadužbina kao što su "Ivo Andrić" i "Miloš Crnjanski".

Učenici u školama uče više strane jezike nego svoj maternji jezik. Mediji su "zagađeni" iskvarenim jezikom, a malo se daje pažnja na privatne ili državne fondacije za podsticanje kulture, poput, "Karić Fondacije" ili podsticanje kulturološkog zadužbinarstva.

Poznata je izreka: "Govori srpski da te ceo svet razume". Očigledno je mnogo nesporazuma unutar nacionalne kulture i jezika što dovodi i do degradacije ukupnih društvenih odnosa u Srbiji.

Psihološki rat: Bošnjačko nametanje ''lažne istine''

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.