Srbija između Zapada i Istoka i u investicionom smislu (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 26.Apr.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija između Zapada i Istoka i u investicionom smislu (KOLUMNA)

Oboren rekord

Najave novih velikih stranih investicija nagoveštavaju da bi u ovoj godini mogao da bude premašen odličan rezultat iz 2017. godine, kada je u Srbiju stiglo oko 2,6 milijardi evra stranih investicija, uglavnom namenjenih novim fabrikama i industrijskim postrojenjima, koji su stvorili uslove za otvaranje na desetine hiljada novih radnih mesta.

Tome u prilog govori i podatak da su prva dva meseca ove godine strane direktne investicije u Srbiji dostigle 436 >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << miliona evra što je za oko 22 odsto više nego u istom periodu rekordne 2017. godine. Vidljivo je da Srbija prednjači u privlačenju stranih investitora u odnosu na druge zemlje regiona, koje su takodje veoma zainteresovane da privuku nove strane investitore, jer je to i njima bitan elemenat privrednog razvoja.

Poslednjih nedelja stiglo je puno najava novih investicija. U Kragujevcu je počela izgradnja velikog industrijsko-tehnološkog parka, u kojem će poslovati i nova Simensova fabrika šinskih vozila. U tom parku, u novim fabrikama posao će naći više hiljada visokokvalifikovanih gradjana Šumadije. U Kraljevu će posle 30-tak godina najzad stići jedna nova velika fabrika. Naime, nemački Leoni najavio je otvaranje svoje četvrte fabrike u Srbiji, koja će u Kraljevu zaposliti više od 4.000 radnika.

Zvanično je najavljeno i da će nemačka kompanija ZF iz Fridrihshafena, koja je lider u autoindustriji, investirati u Pančevu oko 160 miliona evra, a u novoj fabrici biće zaposleno više od 1.000 radnika. A to su samo neke od investicija koje dolaze iz Zapadne Evrope, ekonomskog prostora odakle tradicionalno dolazi najviše ulagača u Srbiju.

U poslednje vreme, medjutim, sve više novih investitora dolazi sa Istoka. Stižu nagoveštaji da je poznati kineski proizvođač guma “Linglong”, sve je bliže odluci da svoj evropski pogon izgradi u Srbiji. Prema pisanju medija, kineski gigant još uvek pregovara sa našim institucijama. Inače, u pitanju je investicija vredna oko 400 miliona evra, što bi sigurno bila jedna od najvećih stranih investicija u industriju u Srbiji. Nedavno je i velika kineska kompanija Zijin najavila da je zainteresovana da učestvuje na tenderu za privatizaciju RTB Bora, i izraila spremnost da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu s najvišim svetskim standardima.

Očekuje se da bi tender za RTB Bor mogao da bude raspisan do sredine ove godine. Takodje, kineske kompanije izrazile su interesovanje i za privatizaciju Poljoprivrednog kombinata Beograd. Isto tako, nedavno je indijska kompanija “TAFE” kupila imovinu IMT-a u stečaju i najavila da će u Srbiji početi proizvodnju traktora. Prvi traktori iz nove fabrike mogli bi da izadju već do kraja ove godine.

Sve ovo govori da Srbija vešto koristi svoju geostratešku poziciju i uspeva da privuče nove strane investiture, ne samo one sa tradicionalnih tržišta (poput EU, ili pak našeg regiona), već i sa drugih strana sveta. Srbija definitivno ima povoljan investicioni ambijent. Pre svega tu su sporazumi o slobodnoj trgovini sa Evropskom Unijom i sa Rusijom, kao i veoma stimulativni podsticaji za strane investiture, ali i kvalitetna radna snaga i sve bolja saobraćajna infrastruktura. Za Srbiju je veoma značajno da se ovaj ritam novih stranih investicija nastavi, jer je to preduslov za dugoročni dinamičan privredni razvoj, ali za uspešnu reindustrijalizaciju srpske privrede, koja je ozbiljno devastirana tokom vremena sankcija i neuspešne privatizacije.

Zato je od suštinske važnosti održati političku i ekonomsku stabilnost, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, i izbeći, koliko god je to moguće, sva geostrateška iskušenja sa kojim se ovaj deo sveta suočava u ovim vremenima. To sigurno neće biti lak posao za naše ekonomske vlasti, jer mnogo toga ne zavisi samo od nas. A nama treba da nas samo malo ostave na miru…

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Brnabić: Srbija u 2017. prikupila rekordnih 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Apr.2018

BEOGRAD - Srbija je prikupila 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je istorijski maksimum, rekla je premijerka...Premijerka Ana Brnabić rekla je, odgovarajući na pitanja narodnih poslanika u Skupštini i na njihove primedbe da je "Srbija devastirana i uništena država" da ekonomski...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.