Izvor: Blic, 09.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavi zadatak i brini o vojsci

Obavi zadatak i brini o vojsci

Životni put Kolina Pauela predstavlja amarički nacionalni mit. Rođen je 5. aprila 1937. godine u Njujorku, školu rezervnih oficira započinje tokom studija geologije na državnom univerzitetu, nakon čega se opredeljuje za vojnu karijeru. Učestvuje u Vijetnamskom ratu, a potom postaje najmlađi general američke vojske i najmlađi načelnik generalštaba 1989. godine. Prvi je Afroamerikanac na ovom položaju u istoriji Amerike. Jedan je od arhitekata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pustinjske oluje, a danas je državni sekretar. Donosimo najzanimljivje fragmente iz biografije Pauela Kolina koju je napisao majstor ovog žanra Džozef E. Persiko, a objavila beogradska izdavačka kuća BMG.

Moji komandiri divizija bili su svi stariji i iskusniji od mene. General Major Oren R. 'Pamuk' Vidon, komandovao je osmom pešadijskom divizijom, koja je prošle godine zamalo bila moja. Vidon je bio samouvereni dugajlija iz Teksasa, koji je znao svoj posao. Trećom oklopnom divizijom komandovao je General major Tom Grifin, koji je nekada davno sa mnom pohađao Viši kurs za oficire pešadije u Fort Beningu. Moj zamenik je bio moj kolega iz Nacionalne ratne škole, general major Link Džounz. Pukovnik Tomas Vajt, arhitekta post-Vijetnamske ratne doktrine, takođe se pridružio petom korpusu, komandujući XI oklopnim pukom.

Imao sam i veoma dobrog načelnika štaba u brigadnom generalu Rosu V. 'Bilu' Krosliju. Doveo sam iz Amerike sa sobom starijeg vodnika Vilijama Nouela, kao višeg podoficira. Računao sam da će Nouel poslužiti kao moj kanal prema potrebama vojnika.

Neposredno posle ceremonije preuzimanja komande rekao sam Bilu Krosliju da okupi ekipu u oficirskom klubu, koji je nekada bio radnička kantina za radnike 'I.G. Farben'. Znao sam šta god ja budem tog dana rekao, da će odjeknuti širom korpusa, kao i da će prvi utisak o novom komandantu korpusa ostati presudan. Rekao sam komandantima da imam dva prioriteta – borbenost i upravljanje. Svrha postojanja petog korpusa jeste da zbriše Ačalovljevu osmu armiju, ako i kada dođe vreme. Svaki izviđač na borbenoj liniji, kao i svaki mehaničar u pozadini došli su ovde zbog tog istog cilja. Što se tiče upravljanja, stavio sam do znanja da mi je važno kao svetinja. Američki narod odvaja ogromna sredstva da bi vojnici bili u stanju borbene pripravnosti. Ni jedan dolar ne sme da se protraći. Američki narod je takođe poveri svoje sinove i kćeri nama na čuvanje i brigu. Svaki komandir koji ne radi za dobrobit ovih vojnika i njihovih familija u tom smislu, biće u neprilici. Ono što sam imao da kažem tog dana, nije se mnogo razlikovalo od onog što su me učili u Fort Beningu pre četrvt veka: obavi zadatak i brini o vojsci.

Poslednje noći pre nego što je moj sin krenuo u Nemačku, nagnuo sam se nad njegov krevet, poljubio ga očinskim poljupcem i zamolio ga da se čuva i da brine o svojim vojnicima.

Želeo sam da pružim komandantima uvid u to kakav sam ja komandant. 'Ne uklapam se u stereotipove,' rekao sam. 'Ne jurim poslednju modu u upravljanju:' Modne fraze, kao što su 'silazna moć' ili 'centralizovana protiv decentralizovane uprave' nisu deo mog rečnika. Pomoći ću svakome ko bude trebao moju pomoć u svom poslu. Nekad ću da bdim nad njima, drugom prilikom ću im dati dugačak, opušten povodac. Situacija će diktirati koji pristup će biti najefikasniji.

Komandir je usamljen i to nije samo romantični kliše. U ovom korpusu se podela problema sa pretpostavljenim neće smatrati slabošću ili neuspehom, već će se na ovakav pristup gledati kao na znak međusobnog poverenja. Sa druge strane, ne treba za svaku odluku da dolaze kod mene. 'Postoji široko polje stvari koje su mi sporedne,' rekao sam. 'Nije me briga da li će jutarnja truba da vam bude u 5.30. ili u 5.45. Nemojte od mene tražiti da odlučujem o takvim stvarima.'

Objasnio sam svoju predstavu o lojalnosti. 'Kada raspravljamo o važnoj temi, lojalnost znači da mi kažete svoje iskreno viđenje, bez obzira šta mislite šta ja mislim. Neslaganje u ovom kontekstu mene stimuliše. Ali, kada je odluka donesena, rasprava prestaje. Od tog trenutka, lojalnost podrazumeva izvršenje odluke, kao da je vaša.'

Ovaj imperator želeo je da mu kažu kada je go. Nije hteo da se smrzne od sopstvenog neznanja. 'Ako mislite da nešto nije u redu, recite. Više bih voleo da odmah čujem. Loše vesti nisu vino. Nisu bolje kad odstoje.' Ja se neću mešati ako je prerano, kada mogu sami da reše problem. Ali ne želim da saznam za problem u onoj fazi kada više ni ja ne mogu da učinim ništa da stvari promenim. 'Ako ubrljate,' savetovao sam ih, 'zavetujte se da ćete bolje raditi ubuduće. Ja nisam zlopamtilo. Ne beležim propuste.

'Želim da vas jasno uputim u ono što je moj cilj,' nastavio sam. 'Ako nešto nije jasno, pitajte me. Ako posle drugog i trećeg objašnjenja i dalje ne razumete, onda to može da znači da nešto nije u redu sa mojim odašiljačem, a ne sa vašim prijemnikom. Neću misliti da niste inteligentni ili gluvi.' Najgora stvar koja postoji kada su podređeni ofociri u pitanju, jeste da rade u neznanju, da bi prikrili svoju zbunjenost nastavljaju sa greškama. 'Ako ikada krenete iz mog kabineta, a nije vam jasno šta ja hoću, onda se odmah vratite i pitajte.'

nastaviće se

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.