BALKANOLOGIJA: Krpljenje života antidepresivima (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 30.Avg.2017, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BALKANOLOGIJA: Krpljenje života antidepresivima (KOLUMNA)

Opšta konstatacija za današnje vreme je otuđenost među ljudima, unutrašnje duševne teskobe, povučenost ''malog čoveka'' u svoju ljušturu, opšti strah i pojačana agresija. Sve su to rezultati decenijskog ''minulog rada'' generacija građana Srbije koji prate trendove modernog društva i sve posledice globalizacije koja prati visoki stepen nejednakosti i siromaštva.

Poput komšija u regionu građani Srbije pate od pojedinačne i kolektivne depresije, ali i vremenske amnezije. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Strah od života prati i strah od gubitka, bolesti, ratova, etničkih i verskih sukoba. Porodice poseduju sve manje odbrambenih mehanizama. Narasta socijalna otuđenost. Roditelji koriste antidepresive, alkohol i duvan, kao i ''smiridon''', a sve više mladih i onih najmlađih je pod uticajem društvenih mreža, koje mogu da izazovu zavisnost.

Malo je poverenja u političare i činovnike. Sve to stvara opštu sliku društvene anomije i socijalne patologije. Veoma je slaba socijalno-psihološka prevencija stanja mentalnog zdravlja nacije. Živeći u socijalnom košmaru, građani sami sebe leče i smiruju. Podaci govore da građani Srbije na svoju ruku uzimaju kafetin, antidepresive, lekove za visok pritisak, aritmiju i sprečavanje srčanog udara.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, građani Srbije svake godine popiju dva miliona pakovanja lekova više nego prethodne godine, a sudeći po prethodnoj godini, popilo se 80 miliona kutija lekova koji se izdaju na recept, a ove godine će biti 82 miliona kutija. Podaci govore da Srbija bolje živi nego prošle ili ranijih godina, da je smanjena nezaposlenost, ali se zato više korisite lekovi. To samo govori o stepenu unutrašnjeg konflikta i duševnog bola, ali i sve slabijeg zdravlja građana Srbije.

Povišeni pritisak i dijabetes kao psihosomatske bolesti nastale usled stresnog i nezdravog života okupiraju 7,6 odsto ljudi. Formalno depresija je dijagnostikovana kod 6,3 odsto građana, ali je realno očekivati da od nje boluje znatno više ljudi. Pre 15 godina u Srbiji je konzumirano sedam tableta za smirenje po stanovniku, da bi pre pet godina taj broj skočio na 20 do 30 tableta. Posledice tranzicije, siromaštva i ekonomsko-političkih kriza vidno utiču na opšte i mentalno zdravlje nacije. Očigledno je da je čitav region sistemski oboleo od psihosomatskih trauma. Dug je put za oporavak nacija koje su već u tri generacije pogođene težim oblicima socijalnih epidemija.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.