Специјални резерват природе Увац проглашен подручјем од изузетног значаја

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 08:39

Специјални резерват природе Увац проглашен подручјем од изузетног значаја

Влада Србије донела је уредбу о проглашењу Специјалног резервата природе Увац као подручја од изузетног значаја, односно прве категорије. Фото: Wikimedia Commons/Fabian Vendrig У документу објављеном у Службеном гласнику наводи се да се ово подручје проглашава у циљу заштите и очувања, атрактивних, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спектакуларних морфолошких особености које чини природне и предеоне вредности заштићеног подручја.
Додаје се да присуство једне од најређих врста лешинара код нас, белоглавог супа, овом подручју даје посебност која га издваја од суседних крајева Србије. Истиче се да воде тог Специјалног резервата природе представљају темељну вредност и окосницу заштићеног подручја, те да су оне својом огромном ерозивном снагом изградиле су изузетну кањонску долину у моћним карбонатним стенама.
Специјални резерват природе „Увац” налази се на југозападу Србије, у зони Старог Влаха, укљештен између масива планине Златибор на северу, Чемернице и Јавора, на истоку и југоистоку и Златара на западу и југозападу и обухвата део клисуре реке Увац и њених притока Вељушнице, Кладнице и Тисовице. Наводи се да је на подручју Увца нашло станиште 655 биљних таксона од који су неке строго заштићене биљне врсте, а неке ретке, ендемичне, реликтне и угрожене шумске врсте.
Напомиње се присуство строго заштићене врсте риба пеша, као и три заштићене врста чија су станишта у Србији угрожена.
Подручје је станиште више строго заштићених врста водоземаца, а забележено је присуство 187 врста птица, односно преко половине укупног броја врста регистрованих у Србији.
Међу тим птицама 163 врсте су строго заштићене, а 24 заштићене.
Заштићено подручје стално или повремено настањује 47 врста сисара, што тренутно чини готово половину врста које су до сада на било који начин регистроване у Србији.
Истиче се и да је на том подручју непокретно културно добро Мост на Увцу у засеоку Жвале, те велики број археолошких локалитета, од којих су најзначајнији Јеринин град, град Клак и манастир у Трудову.
Специјални резерват природе „Увац” налази се на територији општина Нова Варош, Сјеница и Прибој.
Површина резервата је 11,7 хиљада хектара од чега је 46,5 посто државног земљишта, у приватној је 39,1 посто а у јавној 14,2 процента.
Специјални резерват природе „Увац” поверен је на управљање Привредном друштву „Резерват Увацˮ д.о.о. из Нове Вароши.
Pravoslavni vernici danas obeležavaju Lazarevu subotu ili Vrbicu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Специјални резерват природе Увац проглашен подручјем од изузетног значаја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.