Izložba vinčanskog pisma u Manakovoj kući

Izvor: RTS, 11.Apr.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba vinčanskog pisma u Manakovoj kući

U Manakovoj kući, zdanju zaštićenom kao kulturno dobro, osim bogate stalne postavke sa oko 2.600 eksponata, otvorena je izložba mozaika "Znaci" Vesne Karakaš. Organizovana je i radionica sa ciljem da poveže umetnika sa kreativnim ljudima koji su, u ovoj prilici, uskršnja jaja ukrašavali mozaikom.
Mozaik kao drevna umetnička tehnika, vinčansko pismo i Vinča kao najstarije arheološko nalazište >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – inspiracija su Vesne Karakaš za sedmu od ukupno 35 samostalnih izložbi na ovu temu.

"Htela sam da utvrdim vezu pisma Prakontinenta, koji je u stvari kolevka bele rase, i vinčanskog pisma i na osnovu vizuelnih komparacija pokažem sličnost sa pismima koja suproistekla iz Vinčanskog pisma", kaže istaknuta umetnica mr Vesna Karakaš.
Koncept izložbi u Manakovoj kući je da ih prate radionice čiji su polaznici u prilici da upoznaju umetnika i njegovu tehniku, te da i sami stvore delo osposobljavajući se tako za samostalni menadžment i kreativnu ekonomiju.
"Sve izložbe ćemo povezati da publika može da učestvuje u stvaranju i upozna tehniku starih zanata i upravo zbog toga sam organizaovala radionicu tehnike mozaika kojom ćemo da ukrasimo uskršnja jaja", kaže Milena Đurica, likovna urednica programa.
Rekonstrukcija Manakove kuće planirana je za period od juna do novembra, kada će postati kulturno-turistička ponuda sa stalnom postavkom, redovnim izložbama, prodajnom etno-galerijom i virtuelnom izložbom na staklenim panoima.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.