File: Ključni prioritet - rešenje pitanja Kosova

Izvor: Blic, 14.Okt.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Ključni prioritet - rešenje pitanja Kosova

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da će Evropska komisija preporučiti datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, čim bude postignut značajan napredak u nastavku dijaloga sa Prišitnom.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Beogradu da je ključni prioritet koji stoji između Srbije i otvaranja pregovora sa EU, rešenje pitanja Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Po pitanju Srbije nema ni pet ni sedam ključnih prioriteta, već samo jedan koji stoji između Srbije i otvaranja pregovora, a to je rešenje pitanja Kosova. Dijalog mora biti nastavljen", rekao je File novinarima posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem na marginama zasedanja Igmanske inicijative u Palati Srbija.

File je ukazao da nema potrebe čekati na sledeći izveštaj Evropske komisije o napretku, i istakao da "čim Srbija napravi vidne pomake u rešenju pitanja Kosova, (Evropska) Komisija će izdati pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora".

Predsednik Tadić je poručio da će Srbija nastaviti dijalog sa Prištinom i dodao da je "racionalni optimista". "Ja sam racionalni optimista. Vidim teškoće, ali je jasno i da Srbija neće odstupati od davno uspostavljenih principa", rekao je Tadić.

File je istakao da je Srbija u proteklih goidnu dana postigla veliki napredak što je i istaknuto u izveštaju Evropske komisije: Srbija je ostvarila napredak u reformama, imala je punu saradnju sa Haškim tribunalom i počela je dijalog sa Prištinom.

"Sve to potvrđuje kako je ovo bila dobra godina za Srbiju", rekao je File i poručio Beogradu da iskoristi ovaj trenutak uslovljen reformama i pozitivnim mišljenjem Evropske komisije.

Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je ocenio, izuzetno pozitivnog mišljenja Evropske komisije u kojem je, prema njegovim rečima, "jasno definisan odnos Komisije o stanju reformi u Srbiji". On se složio sa Fileom da će to biti odličan stimulans u daljim reformama.

"Ukoliko Srbija ne bude reformisana zemlja, otežaćemo političke i ekonomske odnose u celom regionu, a posebno će biti teško našim građanima", ukazao je Tadić. Predsednik Srbije je zato poručio da nije vreme za slavlje, već da

treba početi primenu donetih zakona što će obezbediti nov kvalitet života građana.

Tadić je dodao da visoka ocena Evropske komisije podiže rejting Srbije na međunarodnom tržistu, ukazavši da je svetska ekonomska kriza uslovila znatno smanjenje svetskih investicija u privredu - sa 1.700 milijardi evra godišnje na 700 milijardi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ključni prioritet - rešenje pitanja Kosova

Izvor: Beta, 14.Okt.2011

BEOGRAD, 14. oktobra 2011. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je u petak u Beogradu da je ključni prioritet koji stoji izmedju Srbije i otvaranja pregovora sa EU, rešenje pitanja Kosova..."Po pitanju Srbije nema ni pet ni sedam ključnih prioriteta, već samo jedan koji...

Nastavak na Beta...

FILE REKAO NIKOLIĆU DA EU NE ZNA ŠTA ĆE BITI NA KOSOVU

Izvor: Kurir, 14.Okt.2011

BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je danas da mu je evropski komesar Štefan File preneo da Evropska unija ne zna šta će biti na Kosovu, već da o tome moraju da se dogovore Beograd i Priština...Nikolić je novinarima rekao da je razgovarao sa Fileom mimo...

Nastavak na Kurir...

Fileova ohrabrenja

Izvor: Danas, 14.Okt.2011

Srbija je na planu reformi postigla suštinski napredak. Sada, između Srbije i otvaranja pregovora o pristupanju nema ni pet, ni sedam ključnih prioriteta, već samo jedan, a to je rešenje pitanja Kosova. Dijalog mora biti nastavljen - poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File juče...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.