Jeremić: Mi pišemo rezoluciju, i niko drugi

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2010, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Mi pišemo rezoluciju, i niko drugi

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će rezoluciju koja će biti podneta Generalnoj skupštini UN o rešenju pitanja Kosova i Metohije "pisati samo Srbija, a ne neko drugi".

Jeremić je rekao da se vode konsultacije sa Rusijom, Kinom i Evropskom unijom u vezi sa podnošenjem rezolucije, ali da niko drugi sem Srbije ne piše tu rezoluciju.

"Pošto želimo da rezolucija prođe, želimo da u konsultacijama obezbedimo što više glasova i kao krajnji rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obezbedimo nastavak pregovora o statusu Kosova", naveo je minister spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da UN "zaključi da secesionisti nisu imali pravo".

Zajednička rezolucija Srbije i EU za sada nije mnogo verovatna, jer je Brisel ostao tvrd u stavu da se pred Generalnu skupštinu UN mora izaći sa predlogom o pokretanju "tehničkih pregovora" sa Prištinom, piše "Blic".

Pozivajući se na izvore u vrhu Vlade Srbije, list navodi da je Beograd ponudio blažu varijantu da se u tekstu rezolucije ne pominju "pregovori o statusu" da bi se došlo do kompromisa, "ali je šefica spoljne politike EU Ketrin Ešton do sada ostala neumoljiva".

Od kada je pre desetak dana stigla ponuda iz Brisela da EU kosponzoriše rezoluciju Srbije u UN, vlasti u Srbiji ne prekidaju kontakt i pokušavaju da dođu do kompromisa.

U tom smislu su ponudili da se u rezoluciji ne definiše unapred karakter pregovora, rekao je za "Blic" izvor iz Vlade.

Međutim, EU za sada odbija svaki kompromis sa Beogradom, navodi list.

Takođe, Beograd traži od EU da ne insistira na otpočinjanju pregovora sa Prištinom pre septembra, odnosno pre sednice Generalne skupštine UN.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija piše novu rezoluciju za Kosovo

Izvor: Mondo, 27.Jul.2010

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je sinoć da će rezoluciju koja će biti podneta Generalnoj skupštini UN "pisati samo Srbija, a ne neko drugi".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.