POZNATI SLAVE VASKRS U KRUGU NAJMILIJIH

Izvor: Kurir, 23.Apr.2011, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POZNATI SLAVE VASKRS U KRUGU NAJMILIJIH

Dan kad je Isus Hrist pobedio smrt ličnosti s naše javne scene proslavljaju tradicionalno i, uglavnom, porodično. Uz bogatu trpezu i u društvu najmilijih, pevači i glumci proslaviće Uskrs, a oni koji su imali volje i snage da izdrže ceo post, još više će uživati, i telesno i duševno, kad nazdrave uz pečenje.

Dragana Mirković: Austrijski običaj u Kasidolu

- Uskrs slavimo u mojoj roditeljskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kući u Kasidolu, koja je već dekorisana u stilu tog praznika. Jaja, naravno, farbamo na Veliki petak, kad je i običaj, i to je najinteresantniji trenutak mojoj deci Marku i Manueli. Pošto nam je familija velika, svi rođaci dolaze na slavlje kod nas. Ima mnogo dece, pa koristimo lep austrijski običaj da u travi sakrijemo šarena jaja, čokoladna jaja, čokoladne zeke, koje deca traže, pa ih skupljamo u korpice.

Zdravko Čolić: Jagnjetina me podseća na Bosnu

- Sedmicu pred Uskrs postim i, naravno, pričestim se. U nedelju uživam s porodicom u tradicionalnom prazničnom doručku. Takmičimo se u tucanju jajima, pa ko pobedi, dobija nagradu. Videćemo da nešto ove godine namestimo da mlađa Lara bude pobednik, nekako je red. Ručak je klasičan, uz obaveznu jagnjetinu i krompir, što me podseća na Bosnu. Pošto sam iz policijske porodice, kad sam bio dete nisu nam dozvoljavali da farbamo jaja, i onda nam je 1. maj bio taj praznik koji smo masovno slavili, kad smo išli na reku, roštiljali, igrali lopte... Sad su se ljudi vratili tradiciji, što je zaista lepo.

Bora Đorđević: Radno, ali posno

- Veoma se radujem Uskrsu, velikom hrišćanskom prazniku. Ove godine provešću ga radno, u Makedoniji, nažalost. Ali, kad ne radim, volim da ga proslavim s najbližima. Tada moja supruga farba jaja, koja kasnije razmenjujemo s porodicom i prijateljima. Trudim se da postim na Veliki petak, jer ceo post ne mogu da izdržim, ma koliko se trudio.

Dragan Nikolić: Sa mamom i suprugom uz jagnjetinu

- Uskrs ću proslaviti porodično, s majkom, koja ima 93 godine, i svojim prijateljima. Trpezu će krasiti dobre salate i jagnjeće pečenje. Jaja je dosad farbala moja majka, ali pošto smo rekli koliko ima godina, to će ovog puta raditi supruga Milena.

Petar Božović: Uskrs u kafani, uz roze špricer

- Uskrs ću proslaviti u Banji Vrujci, kafana „Kod Belog“. Na trpezi će biti vruća jagnjetina, roze špricer i salata.

Emir Kusturica: Skromno i tradicionalno

- Uskrs ću proslaviti porodično, na Mećavniku. Mi smo skromna porodica i sve će biti uobičajeno. Supruga Maja i ćerka Dunja će pripremati hranu i farbati jaja, a ja samo jedem.

Siniša Kovačević: Post, pa pričest

- I ovaj Uskrs proslavljam tradicionalno. Prvo ću se pričestiti, jer sam postio ceo post. Pre toga ću, kao i 99 odsto verujućih Srba, farbati jaja. Nakon pričesti ići ću u svoju roditeljsku kuću. Uskršnji doručak kreće s kuvanom šunkom i kuvanim jajima, a za ručak je uvek neka pečenica. U zavisnosti od broja ljudi, neko peče kokošku, neko gusku ili ćurku, a neko prase ili jagnje, tu nema pravila.

Nataša Bekvalac: Hana se raduje zecu

- U našem domu se godinama tradicionalno slavi Uskrs. Dok baka nije umrla, ovaj veliki praznik smo proslavljali u Sremskim Karlovcima, a nakon njene smrti slavimo u maminom i tatinom domu u Novom Sadu. Moja ćerka Hana veruje u sve i raduje se svim praznicima, a posebno dolasku zeca.

Branislav Lečić: Sam farbam jaja

- Najveći hrišćanski praznik proslaviću tradicionalno, u krugu porodice. Kuriozitet je da ću učestvovati u pripremanju uskršnje trpeze i u farbanju jaja, pošto smo nedavno dobili prinovu. Ne samo zbog bebe, tako je i zanimljivije.

Neda Ukraden: Čarolija preča od poklona

- U naš dom zec dolazi skoro svakog dana, tako da se poklonima radujemo manje nego uskršnjoj čaroliji koja je prisutna u kući. Naravno da farbamo jaja i da slavimo veliki hrišćanski praznik.

Vesna Zmijanac: Sa ćerkom na Bukulji

- Uskrs ću provesti sa ćerkom Nikolijom, u porodičnoj atmosferi. Radiću tog vikenda, ali baš na praznik neću. Malo ću biti u Beogradu, malo na Bukulji. Niki stiže na Veliki petak, tako da će mama i ćera farbati jaja zajedno. Što se posta tiče, celog života postim, ali me raduje uskršnja trpeza. Spremićemo svakakve đakonije.

Milan Gutović: Jagnjetina ili prasetina, pitanje je sad

- Proslavićemo Uskrs tradicionalno, kao i do sada. Žena će farbati jaja, a još nismo odlučili da li će na trpezi biti jagnjetina ili prasetina.

Ana Bekuta: Spremam ručak i dočekujem goste

- Radujem se Uskrsu. Ove godine sam zbog posla i obaveza postila samo sedam dana, ali pričešće je posebno prijalo srcu i duši. Na Veliki petak bojim jaja, a kako tradicija nalaže, prvo crveno koje obojim ostavljam sa strane, kao čuvarkuću. Na sam Uskrs spremam svečani ručak i dočekujem meni drage ljude.

(R .S.)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gordana Pop-Lazić: Na Vaskrs krstim unuku Dunju!

Izvor: Svet, 23.Apr.2011

Vaskrs je jedan od retkih praznika kada se u domovima srpskih političara manje priča o aktuelnoj situaciji u državi, a više o prazničnoj trpezi i tucanju jajima. Tradicionalno, kao i prethodnih godina, većina njih će provesti najveći hrišćanski praznik u krugu porodice. Poštujući pravoslavne...

Nastavak na Svet...

Hristos vaskrse!

Izvor: TvojPortal.com, 24.Apr.2011, 09:26

(vesti online) Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Vaskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na dan kada je Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima na zemlji darovao večni život. Istog dana, Vaskrs slave i katolički vernici..  . . Na Vaskrs...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.