Mali Božić: Obavezni kolač Vasilice! Tri recepta!

Izvor: Svet plus, 12.Jan.2020, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Božić: Obavezni kolač Vasilice! Tri recepta!

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije. Obavezni kolač Vasilice! Tri recepta! Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!

Vasilice se tradicionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan "pčelom  crkve Hristove", koja nosi med vernima i žaokom svojom, bode jeretike - bezbožnike.

U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci:

600 g brašna

25 g svežeg kvasca

1 kašičica soli

1 jaje

3 dl mleka

250 g margarina

med za premazivanje


Priprema:

Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo.

Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta.

Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin.

Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C.

Služite tople i prelivene medom.

Vojvođanske vasilice sa medom

Sastojci:

800 gr brašna

200 g masti

40 g svežeg kvasca

1 kašičica soli

1 kašika šećera

mlaka voda

med

Priprema:


Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte.

Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom.

Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.

U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci:

3 šoljice projinog brašna

3 šoljice pšeničnog brašna

3 jaja

2 šoljice ulja

1 prašak za pecivo

kašičica soli

3 šoljice kisele vode


Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo.

Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

Vruće krofne na gradskim trgovima, tako je bilo nekad

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 08:32

Večeras dočekujemo Novu 2020. godinu po Julijanskom kalendaru. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, onda je Mali Božić počeo da važi kao Nova godina koja se kod pravoslavaca naziva "Srpska" i proslavlja u noći između 13. i 14. januara. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.