Dvadeseta nagrada za “Ničije dete”

Izvor: Svet, 18.Jun.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeseta nagrada za “Ničije dete”

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića “Ničije dete”, u produkciji Miše Mogorovića, dobio je na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog “Zerkalo” nagradu za najbolju režiju.
Dvadeseta nagrada za Ničije dete, čija je premijera bila prošle godine u Veneciji, filmu Vuka Ršumovića dodeljena je u Rusiji, navodi se u saopštenju producentske kuće “Art i popkorn“.
Žiri festivala Zerkalo, koji je od 9. do 14. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << juna održan u ruskim gradovima Ples i Ivanovo (rodnom kraju Tarkovskog), obrazložio je da je to “film prema istinitom događaju koji u pravom smislu pokazuje snagu autentičnog autorskog filma”.
“Za mene lično je posebno značajno što smo dobili nagradu za režiju na festivalu posvećenom Andreju Tarkovskom, kao i to da je jedan od članova žirija bio i slavni ruski reditelj Aleksandar Sokurov”, izjavio je tim povodom Ršumović.
Selektor festivala Andrej Plahov, koji je u ime našeg reditelja primio nagradu, rekao je:
“Ničije dete je film koji možemo, sa izvesnom rezervom, smatrati Ivanovim detinjstvom našeg vremena. U tradiciji Tarkovskog taj film približava subjektivnu autorsku emotivnost, saosećanje sa malim (bez metafore) čovekom, i ciljanu potragu za modernim filmskim jezikom.”
Gran-pri festivala dobila je kinesko-francuska koprodukcija “Ugao raja”, kineskog reditelja Miaojan Žanga.
Misija festivala Zerkalo je da u savremenom filmu traži elemente poetike Tarkovskog, te se na taj način i formira program festivala. Ove godine u konkurenciji su bili filmovi iz Kine, Argentine, Turske, Nemačke, Slovačke, Indije, Bugarske, Rumunije i Rusije.
Samo dan pre proglašenja nagrade u Rusiji, “Ničije dete” je glasovima publike pobedilo i na 8. Festivalu mediteranskog filma u Splitu, sa visokom ocenom 4,8 od mogućih 5,0, a posebnim ovacijama pozdravljena je video-poruka glavnog glumca Denisa Murića, koji je, kako se kaže, “maestralno odglumio dečaka kojeg su u šumi odgajili vukovi“.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Dvadeseta nagrada za “Ničije dete”

Izvor: Scandal.rs, 18.Jun.2015

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića “Ničije dete”, u produkciji Miše Mogorovića, dobio je na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog “Zerkalo” nagradu za najbolju režiju...Dvadeseta nagrada za Ničije dete, čija je premijera bila prošle godine...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.