Zaštitićemo se od mleka iz EU

Izvor: B92, 30.Dec.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaštitićemo se od mleka iz EU"

Zbog mogućnosti da se na tržištu nađu veće količine mlečnih proizvoda EU po nižim cenama, biće preduzete mere koje će zaštiti domaće proizvođače od konkurencije

Naime od 1. januara 2015. ukidaju se kvote za proizvodnju mleka u EU, što bi moglo da uvede nelojalnu konkurenciju na tržište Srbije.

Ministarka Snežana Bogosavljević-Bošković najavljuje da će interresorna radna grupa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju čine predstavnici ministarstava poljoprivrede, trgovine i finansija, kao predstavnici domaće mlekarske i konditorske industrije, vrlo brzo izaći pred Vladu sa predlogom mera za zaštitu domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije.

"Postoji mogućnost da domaće tržište u ovom slučaju zaštitimo time što ćemo aktivirati zaštitne mere u skladu za odredbama člana 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", navela je ministarka za Tanjug.

Prema njenim rečima kretanje cena na EU tržištu posledica su nemogućnosti izvoza iz EU u Rusiju, povećane ponude utiču na pad cena, a uz to EU daje dodatne subvencije svojim proizvođačima zbog saniranja štete nastale usled sankcija koje Rusija primenjuje na zemlje EU.

Ona je objasnila da je nelojalna konkurencija u tome što domaćoj proizvodnji sira i mleka u prahu konkurišu uvozni proizvodi znatno jeftiniji - čak i od same cene mleka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.