Za zapošljavanje tri mlrd. dinara

Izvor: B92, 15.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zapošljavanje tri mlrd. dinara

Beograd -- Na tržištu rada ove godine biće uloženo oko tri milijarde dinara, od čega polovina u direktnu podršku poslodavcima i nezaposlenima koji počinju sopstveni biznis.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vladimir Ilić je precizirao da su za ovu godinu "bitno uvećana sredstva za aktivne mere na tržištu rada" i da iznose nešto više od tri milijarde dinara.

Najveći iznos opredeljen je za direktnu podršku poslodavcima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nezaposlenima koji počinju sopstveni biznis i to su subvencije za otvaranje novih radnih mesta i samozapošljavanje, za koje je predviđeno oko 1,5 milijardi dinara.

Drugu grupu čine mere podrške edukaciji, prekvalifikaciji i obrazovanju, za šta je predviđeno oko 850 miliona dinara, dok treću stavku čine javni radovi koji, kako je rekao Ilić, doživljavaju najveći procvat.

"Angažuje se sve veći broj i socijalno ugroženih i teško zapošljivih lica, a iznos predviđen za te namene je oko 650 miliona dinara", naveo je on i dodao da je padu stope nezaposlenosti sa 21,6 na 18 odsto najviše doprineo priliv direktnih stranih investicija u 2006. što je rezultiralo zapošljavanjem kod novopridošlih investitora.

Ilić je naveo da su na pad stope nezaposlenosti uticale i aktivne mere zapošljavanja, ekspanzija sektora malih i srednjih preduzeća i posebno programi koji se odnose na edukacije, prekvalifikacije i obrazovanje, mere koje su, kako je rekao, u vezi sa oporavljanjem zapošljivosti i podizanjem kompetencija za zapošljavanje.

Poslodavci, prema Iliću, najbolje reaguju na subvencije za otvaranje novih radnih mesta, zatim subvencije za samozapošljavanje i čitav niz drugih programa koje sprovode Nacionalna služba zapošljavanja, Fond za razvoj, SIEPA, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i niz drugih institucija, koje direktno ili indirektno podržavaju zapošljavanje u Srbiji.

U Ministarstvu se, rekao je Ilić, razvija novi koncept javnih radova zahvaljujući tome što su, kako je rekao, mnoge lokalne samouprave prepoznale njihov značaj. Taj koncept bi trebalo da obuhvati daleko veći broj nezaposlenih u Srbiji nego do sada, posebno ako se ima u vidu da jedna trećina nezaposlenih gotovo da nema nikakvih šansi na tržištu rada iz nekoliko razloga.

"Ili su stariji od 50 godina, ili su u regionima gde nema otvaranja novih radnih mesta, pa zato društvo mora da brine i o tim ljudima koji su i socijalno ugroženi", rekao je državni sekretar za zapošljavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.