Za Internet adresu 10 miliona dolara

Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Internet adresu 10 miliona dolara

MAJAMI - Godišnja preprodaja Internet adresa u svetu dostigla je milijardu dolara, procenio je Ron Džekson iz magazina DN žurnal, koji prati javne preprodaje domena. Prema njegovoj proceni, vrednost preprodaje domena u 2006. godini je bila 700 miliona dolara, a od tada je rasla za više od 10 odsto godišnje, preneo je magazin Forbs.

Najviše se može zaraditi od domena koji sadrže kratke i jasne reči i imaju nastavak .com, poput porn.com i fund.com. Domen fund.com je u martu prodat >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za 10 miliona dolara i na njemu se sada nalazi firma za prodaju finansijskih informacija. Osnovna cena domena u agencijama iznosi oko 10 dolara.

Međutim, takvi domeni su uglavnom zauzeti već više od 10 godina, a zbog te nestašice „Internet nekretnina“ u agencijama za registrovanje je gotovo nemoguće registrovati adrese sa dva, tri ili četiri slova i nastavkom .com jer se one već koriste ili su rukama preprodavaca.

Zbog toga cene domena čiji naziv naizgled ne znači ništa, poput npt.com ili czj.com ide do više hiljada dolara, a najveća cena za takav domen zabeležena ja u martu, kada je farmaceutska kompanija „Kontrakt farmakal korporejšn“ kupila domen cpc.com za 202.000 dolara.

Domeni sa drugim nastavcima, poput .info, .us i .org mogu da donesu dobru zaradu jer se prodaju i za 1.000 dolara, iako je njihova cena prilikom registrovanja oko osam dolara godišnje.

Vlasnik sajta DN Forum Adam Diker kaže da je španskom premijeru Hoze Luisu Zapateru iznajmio domen zp.com za predizbornu kampanju. Možda mu je i to pomoglo da bude ponovo izabran, dodao je Diker, uz napomenu da je Zapatero dobro platio za domen, prenosi Beta.

Mali deo domena proda se na javnim prodajama i aukcijama, a u prvoj polovini ove godine, kako je naveo, prihod od javnih prodaja domena dostigao je 68 miliona dolara, što je 12 odsto više nego lani. Preprodaja domena ni u Srbiji nije zabranjena.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.